ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες στην Εύβοια: Εντοπίστηκε ζωντανή μία εκ των αγνοουμένων

Πλημμύρες στην Εύβοια: Εντοπίστηκε ζωντανή μία εκ των αγνοουμένων

Εντοπίστηκε το απόγευμα της Κυριακής ζωντανή και διασώθηκε με ελικόπτερο μια η μία εκ των δύο αγνοούμενων στην Εύβοια. Η γυναίκα, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, παρασύρθηκε από το ρεύμα του νερού καθώς προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το σπίτι της στο Μπούρτζι, αλλά οι διασώστες την εντόπισαν προς την θάλασσα και την απομάκρυναν με ελικόπτερο.

Αγνοείται ακόμα ένας άνδρας που ήταν μαζί της και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, ενώ στην ίδια περιοχή βρέθηκαν και οι δύο από τους πέντε νεκρούς. Πρόκειται για ένα άνδρα και μια γυναίκα, 74 και 73 ετών αντίστοιχα.

Στις 658 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους και παροχές βοήθειας στην Εύβοια, ενώ 55 άτομα έχουν απομακρυνθεί συνολικά από τα σωστικά συνεργεία, από οικίες και σημεία που είχαν παγιδευτεί.

Οι ενέργειες των συνεργείων ολόκληρου του μηχανισμού, συνεχίζονται σε όλη την πλημμυρισμένη περιοχή, ενώ τις τελευταίες ώρες εντοπίζονται κυρίως στο Μπούρτζι, για τον εντοπισμό του τελευταίου ανθρώπου που αγνοείται.

Χαρδαλιάς: Είναι μια δύσκολη μέρα

Στους πέντε ανέρχονται οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια, όπως ανακοίνωσε από τον τόπο της τραγωδίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Είναι μια δύσκολη μέρα, έπειτα από μια δύσκολη νύχτα» είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, προσθέτοντας πως δόθηκε μια «μεγάλη μάχη υπό δύσκολες συνθήκες».

«Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη, έχουμε 5 νεκρούς -τρεις πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φύγουν. Είχαμε ετοιμάσει το 112. Κριτική ασκούν όσοι δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν το 112… Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια» ανέφερε ο κ. Χαρδαλίας, ο οποίος προηγουμένως είχε αναφέρει πως δόθηκε υπεράνθρωπος αγώνας από την Πυροσβεστική για να σωθούν ζωές.

«Είναι μια δύσκολη μέρα, έπειτα από μια δύσκολη νύχτα» είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, προσθέτοντας πως δόθηκε μια «μεγάλη μάχη υπό δύσκολες συνθήκες».

Επεσήμανε δε, πως:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα για τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν».

«Απόλυτη καταστροφή»

«Πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή» είχε πει νωρίτερα στο CNN Greece o δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, και συνέχισε:

«Επιβεβαιώνεται ότι ένα βρέφος είναι νεκρό».

«Εφιαλτικές στιγμές»

«Είναι εφιαλτικές οι στιγμές που ζούμε»: με τα λόγια αυτά περιέγραψε την κατάσταση που επικρατούσε το πρωί της Κυριακής στην Εύβοια ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν από την πρώτη στιγμή σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γεώργιο Ψαθά και τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα.

Για την εξέλιξη των απεγκλωβισμών και των ενεργειών που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές ενημερώνεται συνεχώς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί σε μέγιστη επιχείρησιακη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας και έχει ενισχυθεί προληπτικά με ασθενοφόρα από Θήβα & Αθήνα. ‬

Σε επιφυλακή το ΓΝ Χαλκίδας, το ΓΝ Κύμης, το ΚΥ Ψαχνών. ‪

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ βρίσκονται στην περιοχή.

Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

Η «Θάλεια» συνεχίζει να σφυροκοπά μεγάλο μέρος της Εύβοιας, ενώ ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα εντοπίστηκαν εκτός από τα Πολιτικά και στα Ψαχνά και αργότερα στο Μπουζί, στον κάμπο του Βασιλικού και στο Λευκαντί.

Τα ρέματα φούσκωσαν, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και είναι πλέον αδιάβατοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η παραλιακή ζώνη των Πολιτικών γέμισε νερά και λάσπες θέτοντας σε κίνδυνο και αρκετούς αυτοσχέδιους καταυλισμούς με τροχόσπιτα καθώς οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί έζησαν εφιαλτικές στιγμές.


Κλήσεις γινόταν και από ένα camping της περιοχής, ωστόσο ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν μέχρι το συγκεκριμένο σημείο και δόθηκε εντολή να γίνουν κάποιες επείγουσες μεταφορές από το Λιμενικό καθώς η προσέγγιση ήταν δυνατή μόνο από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούσαν 72 πυροσβέστες με 26 οχήματα και λέμβους, ενώ απογειώθηκε ελικόπτερο Super Puma από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος για να συνδράμει στις έρευνες.

Η τοπική ιστοσελίδα eviathema.gr αναφέρει πως οικογένειες με παιδιά εγκλωβίστηκαν σε διαφορετικά σημεία των περιοχών με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη όλη τη νύχτα προκειμένου να μεταφέρει τους εγκλωβισμένους σε ασφαλή σημεία.

Σε αρκετά σημεία το ύψος του νερού έφτασε το 1,5 μέτρο.

«Αποφύγετε κάθε εξωτερική μετακίνηση

«Είναι εφιαλτικές στιγμές που ζούμε. Όλος ο μηχανισμός είναι στο πόδι αλλά η κακοκαιρία συνεχίζεται» δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος έχει ενεργοποιήσει την πολιτική προστασία κι έχει στείλει βαριά χωματουργικά μηχανήματα για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία ώστε να φτάσουν οι πυροσβέστες και να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που καλούν σε βοήθεια.

«Αποφύγετε κάθε εξωτερική μετακίνηση και παραμείνετε σε κλειστούς χώρους» ήταν η έκκληση που έκανε ο περιφερειάρχης στις 5.00 το πρωί καθώς τα νερά ήταν επικίνδυνα.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, ανακοινώνεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (ισχυρών βροχοπτώσεων), που επικρατούν στην περιοχή της Εύβοιας, έχει διακοπεί στα κάτωθι σημεία:

• στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, από την 16η έως την 45η χ/θ και
• στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Λεπούρων, στο ύψος της γέφυρας Βασιλικού Χαλκίδας.

Επιπλέον, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, σε πολλές επαρχιακές οδούς, στις περιοχές των Πολιτικών, των Ψαχνών, της Καστέλλας, του Αγίου Νικολάου Βασιλικού (Μπούρτζι), των Φύλλων του Βασιλικού και του Μαντουδίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ