ΕΛΛΑΔΑ

Μπακογιάννης για Εύβοια: «Πονάω και θρηνώ μαζί με τους πολίτες»

Μπακογιάννης για Εύβοια: «Πονάω και θρηνώ μαζί με τους πολίτες»
INTIME/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πονάω και θρηνώ μαζί με τους πολίτες της Εύβοιας για τις απώλειες και την καταστροφή σε έναν τόπο που υπηρέτησα με όλη μου την ψυχή. Η σκέψη μου αυτές τις τραγικές ώρες, που τα λόγια δεν περιγράφουν, είναι μαζί σας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων», έγραψε ο κ. Μπακογιάννης στο Facebookγια την τραγωδία στην Εύβοια.

Οι νεκροί από τις πλημμύρες ανέρχονται σε πέντε, ενώ αγνοείται ακόμα ένας άνδρας που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Νωρίτερα σήμερα εντοπίστηκε ζωντανή και διασώθηκε με ελικόπτερο μια γυναίκα, η οποία, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, παρασύρθηκε από το ρεύμα του νερού καθώς προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το σπίτι της στο Μπούρτζι, αλλά οι διασώστες την εντόπισαν προς την θάλασσα και την απομάκρυναν με ελικόπτερο.

Στις 658 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους και παροχές βοήθειας στην Εύβοια, ενώ 55 άτομα έχουν απομακρυνθεί συνολικά από τα σωστικά συνεργεία, από οικίες και σημεία που είχαν παγιδευτεί.

Οι ενέργειες των συνεργείων ολόκληρου του μηχανισμού, συνεχίζονται σε όλη την πλημμυρισμένη περιοχή, ενώ τις τελευταίες ώρες εντοπίζονται κυρίως στο Μπούρτζι, για τον εντοπισμό του τελευταίου ανθρώπου που αγνοείται.

Χαρδαλιάς: Είναι μια δύσκολη μέρα

«Είναι μια δύσκολη μέρα, έπειτα από μια δύσκολη νύχτα» είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς από τον τόπο της τραγωδίας, προσθέτοντας πως δόθηκε μια «μεγάλη μάχη υπό δύσκολες συνθήκες».

«Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη, έχουμε 5 νεκρούς -τρεις πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φύγουν. Είχαμε ετοιμάσει το 112. Κριτική ασκούν όσοι δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν το 112… Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια» ανέφερε ο κ. Χαρδαλίας, ο οποίος προηγουμένως είχε αναφέρει πως δόθηκε υπεράνθρωπος αγώνας από την Πυροσβεστική για να σωθούν ζωές.

«Είναι μια δύσκολη μέρα, έπειτα από μια δύσκολη νύχτα» είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, προσθέτοντας πως δόθηκε μια «μεγάλη μάχη υπό δύσκολες συνθήκες».

Επεσήμανε δε, πως:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα για τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν».

«Απόλυτη καταστροφή»

«Πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή» είχε πει νωρίτερα στο CNN Greece o δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, και συνέχισε:

«Επιβεβαιώνεται ότι ένα βρέφος είναι νεκρό».

«Εφιαλτικές στιγμές»

«Είναι εφιαλτικές οι στιγμές που ζούμε»: με τα λόγια αυτά περιέγραψε την κατάσταση που επικρατούσε το πρωί της Κυριακής στην Εύβοια ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν από την πρώτη στιγμή σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γεώργιο Ψαθά και τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα.

Για την εξέλιξη των απεγκλωβισμών και των ενεργειών που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές ενημερώνεται συνεχώς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί σε μέγιστη επιχείρησιακη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας και έχει ενισχυθεί προληπτικά με ασθενοφόρα από Θήβα & Αθήνα. ‬

Σε επιφυλακή το ΓΝ Χαλκίδας, το ΓΝ Κύμης, το ΚΥ Ψαχνών. ‪

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ βρίσκονται στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η παραλιακή ζώνη των Πολιτικών γέμισε νερά και λάσπες θέτοντας σε κίνδυνο και αρκετούς αυτοσχέδιους καταυλισμούς με τροχόσπιτα καθώς οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί έζησαν εφιαλτικές στιγμές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ