ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική έρευνα για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια

Εισαγγελική έρευνα για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες και σε βαθμό κακουργήματος για τον τραγικό χαμό οκτώ ανθρώπων από τις πλημμύρες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημ. Προκοπίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Προκοπίου ανοίγει διπλή έρευνα, μια από την Πυροσβεστική για παραλείψεις και λάθη στο χειρισμό του φαινόμενου και μια από πταισματοδίκη για τυχόν αυθαίρετες δομήσεις και παράνομες επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα».

Ειδικότερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας έδωσε την πρώτη παραγγελία για διενέργεια έρευνας στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Χαλκίδας προκειμένου να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή» καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν.

Πλημμύρες Εύβοια: Αυτοψία Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές

Η δεύτερη, κατεπείγουσα παραγγελία, εστάλη από τον κ. Προκοπίου στην πταισματοδίκη Χαλκίδας με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα» ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, εκτιμούν πως η έρευνα αφορά πέραν των πολιτών που έχτισαν ή μπάζωσαν παράνομα, κυρίως αρμόδιες υπηρεσίες και στελέχη τους που δεν έπραξαν το καθήκον τους.

Πραγματογνωμοσύνη

Αναμένεται επίσης να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα- μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχόν παθογένειες.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν, με εντολή του κ. Προκοπίου , αντεισαγγελέας Χαλκίδας θα μεταβεί αύριο, Τρίτη, στα σημεία των καταστροφών, συνοδευόμενος από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ