ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες Εύβοια: Τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία - Νέα στοιχεία για τα θύματα

Πλημμύρες Εύβοια: Τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία - Νέα στοιχεία για τα θύματα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που αντικρίζει κανείς δύο ημέρες μετά τη θεομηνία που «σάρωσε» την Εύβοια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 8 ανθρώπους και προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Τα χωριά της κεντρικής Εύβοιας εμφανίζουν εικόνα απόλυτης καταστροφής καθώς τα 350 χιλιοστά νερού που έπεσαν μέσα σε οχτώ ώρες άφησαν πίσω τους ένα διαλυμένο τοπίο που θα κάνει πολύ καιρό να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση.

Και ενώ οι κάτοικοι σε Ψαχνά, Βασιλικά, Πολιτικά, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Λευκαντί, Αμφιθέα και Μπούρτζι πενθούν τους νεκρούς τους και μετρούν υλικές απώλειες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας Δημήτρης Προκοπίου, παρήγγειλε τη Δευτέρα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στον θάνατο 8 πολίτες, ανάμεσα τους και ένα βρέφος, εξαιτίας της πλημμύρας που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση.

Χθες, εξάλλου, αυτοψία στις πληγείσες περιοχές πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέβλεψε τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι οι αποζημιώσεις για τη στήριξη των πληγέντων θα καταβληθούν ταχύτατα και θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αγρότες.

Επίσης, έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για τους δυο πληγέντες δήμους της Εύβοιας, Χαλκιδέων και Διρφύων- Μεσσαπίων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τα αίτια της τραγωδίας

Αυθαίρετοι οικισμοί στην εκβολή ποταμού, νομιμοποιημένοι στο πέρασμα του χρόνου από την πολιτεία, καμένα δάση και περιοχές που αδυνατούσαν να εμποδίσουν τα νερά αλλά και το μέγεθος της έντασης του ίδιου του καιρικού φαινομένου, είναι οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στον τραγικό απολογισμό των πλημμυρών στην Εύβοια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), Ευθύμη Λέκκα.

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ, η στάθμη των νερών του ποταμού Λίλαντα στην Εύβοια έφτασε κατά 1,5 μέτρο υψηλότερα από το 2009 αποκαλύπτοντας έτσι και τη σφοδρότητα του φαινομένου.

Το ύψος της βροχόπτωσης έφτασε ενδεχομένως και τα 350 χιλιοστά σε σύγκριση με τα 150 της προηγούμενης πλημμύρας. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Λέκκας εκεί πάντα θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα καθώς στις εκβολές του ποταμού έχει δημιουργηθεί οικιστική περιοχή.

Είναι αυθαίρετες κατασκευές που στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν και θα δημιουργούν πάντα πρόβλημα στην περιοχή, ανέφερε ο κ. Λέκκας προσθέτοντας ότι η φυσά λειτουργεί όπως εκατομμύρια χρόνια και δεν πρόκειται να αλλάξει αλλά εμείς πρέπει να αλλάξουμε, υπογράμμισε ο καθηγητής.

Είπε ακόμη ότι την οικιστική αυτή περιοχή δεν μπορούν να την προστατεύσουν αντιπλημμυρικά έργα καθώς βρίσκεται μέσα στο Δέλτα του ποταμού και προηγείται η λεκάνη απορροής του ποταμού εκτάσεως 240 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Βρέθηκαν αγκαλιασμένοι

Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία ήρθαν στο φως για το ζευγάρι που εντοπίστηκε νεκρό στην Αμφιθέα Εύβοιας. Σύμφωνα με το trikalavoice.gr πρόκειται για τον 45χρονο Γιάννη Τριάντο, με καταγωγή από τη Μουριά Τρικάλων, ο οποίος είχε βρεθεί στην Αμφιθέα Εύβοιας μαζί με την 38χρονη σύζυγό του Καλλιόπη Χαρτοφίλη για διακοπές. Το ζευγάρι είχε παντρευτεί μόλις πριν από έναν χρόνο και είχε πάει για να περάσει το Σαββατοκύριακο στην Αμφιθέα. Τα ορμητικά νερά από την πρωτοφανή καταιγίδα τους βρήκαν πιθανότατα στον ύπνο και όπως φάνηκε δεν έκαναν καμία προσπάθεια να διαφύγουν. Οι δυο τους βρέθηκαν αγκαλιασμένοι και το αυτοκίνητό τους εντοπίστηκε έξω από το ρημαγμένο σπίτι.

cnn_eyvoia.jpg

Επιπλέον, το απόγευμα της Δευτέρας ταυτοποιήθηκε και ο 8ος νεκρός της τραγωδίας: Πρόκειται για τον 72χρονο Γιώργο Λιβέρα, από την Κύπρο, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη.

Η σορός του ανασύρθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Αγ. Αποστόλων Καλάμου και αναγνωρίστηκε από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ