ΕΛΛΑΔΑ

Oruc Reis: Απάντησαν στις ελληνικές φρεγάτες τα τουρκικά πολεμικά

Oruc Reis: Απάντησαν στις ελληνικές φρεγάτες τα τουρκικά πολεμικά
(IHA via AP)

Στο κάλεσμα των ελληνικών φρεγατών για αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα απάντησαν τελικώς τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, υποστηρίζοντας -όπως μετέδωσε η ΕΡΤ- ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής ΑΟΖ».

Πάντα σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα τουρκικά πλοία δεν απαντούν πάντα αλλά κατά διαστήματα.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει αμετάβλητη από χθες το απόγευμα στις 17:30.

Το Oruc Reis, το οποίο συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες, έχει απλώσει καλώδια, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει σε καμία διαδικασία έρευνας.

Και αυτό γιατί τα ηχοβολιστικά καλώδια που φέρει δεν μπορούν να δουλέψουν ερευνητικά λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού πλοίων και των παρεμβολών που προκαλούν οι μηχανές τους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι ελληνικές δυνάμεις στο σημείο παραμένουν οι ίδιες, με δύο φρεγάτες να παρακολουθούν από κοντά κάθε κίνηση του Oruc Reis αλλά και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων.

Την ίδια ώρα, ο ελληνικός στόλος έχει αναπτυχθεί σε σημεία – «κλειδιά» του Αιγαίου ενώ Πολεμική Αεροπορία και Στρατός Ξηράς παραμένουν σε μέγιστη επιφυλακή και πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα

Και ενώ η Αθήνα επιδίδεται σε διπλωματικό αγώνα, Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν στην εμπρηστική ρητορική, δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε σήμερα και νέες σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο από το τέλος Αυγούστου.

«Μέχρι το τέλος, θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα τα παρατήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος υπουργός διεμήνυσε ακόμη ότι οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν.

«Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η Τουρκία έχει κακές προθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτοί που θέλουν να δουν μια χώρα με κακές προθέσεις πρέπει να κοιτάξουν προς την Ελλάδα», συνέχισε στο ίδιο προκλητικό μοτίβο ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Τούρκος υπουργός διεμήνυσε ακόμη ότι τόσο οι γεωτρήσεις όσο και οι σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν, ενώ θα προστεθούν και νέες περιοχές, προς τα δυτικά, μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ