ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες Εύβοια: Από σήμερα η καταβολή του επιδόματος - Χωρίς νερό πολλές περιοχές

Πλημμύρες Εύβοια: Από σήμερα η καταβολή του επιδόματος - Χωρίς νερό πολλές περιοχές
ΙΝΤΙΜΕ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στα ταμεία των ΔήμωνΧαλκιδέων και Διρφυέων - Μεσσαπίων θα βρίσκονται από σήμερα τα πρώτα χρήματα που δικαιούνται οι πληγέντες από την θεομηνία της Κυριακής και ανέρχονται σε 600 ευρώ, προκειμένου να δοθούν στους δικαιούχους.

Η πρώτη αυτή αποζημίωση αφορά σε ζημίες σε κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, που επισκέφθηκε και την Πέμπτη τη Χαλκίδα όπου προήδρευσε σύσκεψης στα γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, του αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ευβοίας Γιώργου Κελαηδίτη και των δημάρχων Χαλκιδέων Ελένης Βάκα και Διρφυέων - Μεσσαπίων, Γιώργου Ψαθά.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ακόμη ότι «όσοι έχουν στην οικογένειά τους άτομα με ειδικές ανάγκες δικαιούνται άλλα 600 ευρώ και άλλα 600 ευρώ δικαιούνται οι πολύτεκνοι». Επίσης ο υπουργός , ανακοίνωσε την ενίσχυση των δικαιούχων για οικοσκευές, από την επομένη της καταγραφής των ζημιών, για τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές (κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες).

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε την επίσπευση της καταγραφής και όπως έκανε γνωστό η αποζημίωση θα καταβληθεί αμέσως, εντός 24ωρου, από τη στιγμή που θα γίνει η καταγραφή. «Από την ημέρα που θα μου πείτε ότι έχει τελειώσει η καταγραφή των σπιτιών που καταστράφηκαν και οι επιτροπές εισηγούνται την αποζημίωση για τις οικοσκευές, την επόμενη ημέρα το πρωί τα χρήματα θα βρίσκονται στα ταμεία των δήμων σας, για να πληρώσετε αμέσως τους ανθρώπους που υπέστησαν καταστροφές», είπε. Ήδη, πρόσθεσε, εκταμιεύτηκε και η έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισ. για έργα αποκατάστασης της υδροδότησης και ανάπλασης των παραλιών στους δύο πληγέντες δήμους.

Παράλληλα, ζήτησε οι πολίτες «να νοιώσουν εμπιστοσύνη» στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση. «Να μην νοιώσουν λόγια, να νοιώσουν έργα και να νοιώσουν ότι είμαστε μαζί» ανάφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «σε ό,τι αφορά την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι 100% σε αυτό που δεσμευτήκαμε να κάνουμε».

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε την Πέμπτη ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακόμη χωρίς νερό πολλές περιοχές

Έκτη ημέρα μετά τη φονική πλημμύρα στην Εύβοια, και οι κάτοικοι βρίσκονται ακόμη αντιμέτωποι με τόνους λάσπης και φερτών υλικών. Νερό δεν υπάρχει σε πολλές περιοχές και η ανάγκη για μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα παραμένει τεράστια, παρά την διάθεση όλων των μέσων που διαθέτουν οι δήμοι της περιοχής και τη συνδρομή από άλλες περιοχές αλλά και από ιδιώτες.

Στο πεδίο των ευθυνών, το υπουργείο Περιβάλλοντος, απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι ο λόγος που έγιναν μόνο τα δύο από τα 5 αντιπλημμυρικά έργα που είχαν δημοπρατηθεί μετά τις περσινές φωτιές στην Εύβοια, είναι πως πάγωσαν λόγω απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών. Η αρχή έκρινε ότι δεν έπρεπε να ανατεθούν σε ανάδοχο, με το σκεπτικό ότι δεν είχαν επείγοντα χαρακτήρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ