ΕΛΛΑΔΑ

Ατελείωτα καραβάνια από πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα - Γεμάτα τα κέντρα φιλοξενίας στην Αττική

Ατελείωτα καραβάνια από πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα - Γεμάτα τα κέντρα φιλοξενίας στην Αττική
REUTERS

Το αδιαχώρητο επικρατεί αυτή τη στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά με περίπου 700 πρόσφυγες να βρίσκονται εκεί. Στις 11:30 αναμένεται να φτάσει και το πλοίο Νήσος Μύκονος με περίπου 760 πρόσφυγες. 

Την ίδια στιγμή τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής είναι ασφυχτικά γεμάτα με περίπου 1500 άτομα να βρίσκονται στο Ελληνικό, 900 άτομα στον Ελαιώνα και άλλα 1400 στο Σχιστό.

Χιλιάδες πρόσφυγες κατά μήκους της Εθνικής Οδού

Συνωστισμός επικρατεί στην Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης καθώς χιλιάδες πρόσφυγες από Κοζάνη, Αλμυρό και Τρίκαλα εγκατέλειψαν καταυλισμούς και λεωφορεία και ξεκίνησαν με τα πόδια, με σκοπό να φτάσουν στην Ειδομένη.

Άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά περπατούν επί ώρες για να φτάσουν στον προορισμό τους, ενώ η Αστυνομία αδυνατεί να τους σταματήσει.

Το απόγευμα μια ομάδα από εκατό πρόσφυγες αποχώρησαν από το κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης και ξεκίνησαν με τα πόδια να κατευθυνθούν προς την Ειδομένη. Ανάμεσα τους πολλά νέα ζευγάρια με μωρά στην αγκαλιά από μερικών μηνών έως επτά ετών περπατούν στους παράδρομους της Κοζάνης για να φτάσουν στην έξοδο της πόλης. Βρίσκονται διαρκώς δίπλα τους οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ της Αστυνομίας προσπαθώντας να τους εξηγήσουν ότι είναι καλύτερα για την ασφάλεια των παιδιών τους αλλά και την δική τους να παραμείνουν στο χώρο φιλοξενίας.

Καβάλα: Στο κολυμβητήριο θα κοιμηθούν οι πρόσφυγες

Στις κερκίδες του Κλειστού Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καβάλας θα διανυκτερεύσουν για ένα βράδυ οι 700 περίπου πρόσφυγες εκ των οποίων οι 150 είναι παιδιά, με το μικρότερο εξ αυτών να είναι ενός μόλις μηνός.

Ολόκληρος ο μηχανισμός του δήμου Καβάλας, εθελοντές, γιατροί όλων των ειδικοτήτων (κυρίως παιδίατροι και παθολόγοι), μέλη της διασυλλογικής κίνησης προσφοράς βοήθειας, βρίσκονται ολόκληρο το 24ωρο στου χώρους του κολυμβητηρίου, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια στους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη.

Μέχρι στιγμής, ο δήμος Καβάλας έχει αναλάβει εξολοκλήρου τη σίτιση των προσφύγων, διανέμοντας περισσότερα 3.000 σάντουιτς, 5.000 μπουκάλια νερό, βρεφικά γάλατα τσάι και ειδή ρουχισμού. Το μεσημέρι οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Καβάλας μαγείρεψαν περισσότερες από 1.000 μερίδες φαγητό που πρόσφεραν στους πρόσφυγες, ενώ αύριο το πρωί φούρνοι της Καβάλας θα μοιράσουν σε όλους κουλούρια, γάλα και τσάι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ