ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Μεταμόρφωση: Πώς διακυμαίνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας

Φωτιά στη Μεταμόρφωση: Πώς διακυμαίνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας

Ο πυκνός τοξικός καπνός και η ατμοσφαιρική ρύπανση από τη φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου και εξακολουθεί να καίει για δεύτερη ημέρα στη Μεταμόρφωση, προκαλεί προβληματισμό στις αρμόδιες Αρχές.

Σε ανακοίνωση της περιφέρειας Αττικής τονίζεται ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης παρακολουθεί στενά το πώς εξελίσσεται η κατάσταση με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Ήδη από χθες το πρωί η Περιφέρεια προχώρησε στην έκδοση σχετικών οδηγιών για τους πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή, για την προστασία της υγείας τους.

Παράλληλα ο κ. Πατούλης ζήτησε από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να αποστείλει στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης του Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, στοιχεία σχετικά με το πώς διακυμαίνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με αυτά μέχρι και χθες αργά το απόγευμα:

-Στο βόρειο, ανατολικό και κεντρικό τμήμα του Λεκανοπεδίου δεν καταγράφηκε κάποια επιβάρυνση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας.

– Στο δυτικό-νοτιοδυτικό τμήμα του Λεκανοπεδίου καταγράφηκαν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα, μετά τις 9 το πρωί. Ενδεικτικά στις περιοχές Χαϊδαρίου και Κερατσινίου, η μέση συγκέντρωση για το διάστημα 9:00-17:00 ήταν κατά περίπου 40% αυξημένη σε σχέση με το σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο.

– Επιπλέον, σε θέση μέτρησης πλησίον της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στο ύψος του Περιστερίου καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ιδίως μετά τις 15:00 τα οποία πιθανώς επηρεάζονται και από σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει τα εξής: «Προτεραιότητα μας η προάσπιση της δημόσιας υγείας. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο το παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο και θα έχουμε διαρκή ενημέρωση ως προς την εξέλιξη του.

Συστήνουμε στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Περιφέρειας για την προστασία της υγείας τους, μέχρι την εξάλειψη του φαινομένου»

Οδηγίες προς τους πολίτες για την καλύτερη προστασία της υγείας τους

Να σημειωθεί ότι με αφορμή την εκδήλωση της φωτιάς, η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες προς τους πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή για την καλύτερη προστασία της υγείας τους.

Ειδικότερα παρακαλούνται οι πολίτες:

1.Nα αποφεύγουν την έκθεσή τους στη ροή και στα ρεύματα του καπνού, προκειμένου να προστατευθούν από τις συνέπειες των αναθυμιάσεων

  1. Εφόσον αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλα συναφή προβλήματα υγείας να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους
  2. Να διατηρούν ερμητικά κλειστά πόρτες, παράθυρα και τυχόν αλλά ανοίγματα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.
  3. Να παραμένουν σε ανοιχτούς ή αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν και τις συνέπειές του.
  4. Να προβαίνουν σε καλό αερισμό κάθε χώρου ή εγκατάστασης που θα χρησιμοποιούν μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ