ΕΛΛΑΔΑ

Δήμαρχος Μεταμόρφωσης: Να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς

Δήμαρχος Μεταμόρφωσης: Να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ώστε να μην επαναληφθούν συμβάντα όπως η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, ζητά ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης Στράτος Σαραούδας.

Αφού ευχαρίστησε το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, την Περιφέρεια Αττικής, την Πολιτική Προστασία, τους εργαζόμενους στον Δήμο του, αλλά και όσους Δήμους έσπευσαν και βοήθησαν για την κατάσβεσή της, σε ανάρτησή του στο Facebbok ο δήμαρχος τονίζει:

«Ωστόσο, κερδίσαμε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο. Η φωτιά μπορεί να υποχωρεί, όχι όμως το περιβαντολλογικό πλήγμα. Πρέπει άμεσα να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς και ελέγχου όλων των αδειών. Παράλληλα καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τους συναρμόδιους φορείς, την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους, να κάτσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο προδιαγραφών και ελέγχων, ώστε να αποφύγουμε ανάλογα ατυχήματα στο μέλλον. Να μη βρεθούμε ποτέ ξανά στην ίδια δύσκολη θέση».

Ήδη από χθες το πρωί η Περιφέρεια προχώρησε στην έκδοση σχετικών οδηγιών για τους πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή, για την προστασία της υγείας τους.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ζήτησε από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να αποστείλει στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης του Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, στοιχεία σχετικά με το πώς διακυμαίνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με αυτά μέχρι και χθες αργά το απόγευμα:

-Στο βόρειο, ανατολικό και κεντρικό τμήμα του Λεκανοπεδίου δεν καταγράφηκε κάποια επιβάρυνση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας.

– Στο δυτικό-νοτιοδυτικό τμήμα του Λεκανοπεδίου καταγράφηκαν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα, μετά τις 9 το πρωί. Ενδεικτικά στις περιοχές Χαϊδαρίου και Κερατσινίου, η μέση συγκέντρωση για το διάστημα 9:00-17:00 ήταν κατά περίπου 40% αυξημένη σε σχέση με το σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο.

– Επιπλέον, σε θέση μέτρησης πλησίον της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στο ύψος του Περιστερίου καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ιδίως μετά τις 15:00 τα οποία πιθανώς επηρεάζονται και από σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Δείτε φωτογραφίες από την πυρκαγιά:

Οδηγίες προς τους πολίτες για την καλύτερη προστασία της υγείας τους

Να σημειωθεί ότι με αφορμή την εκδήλωση της φωτιάς, η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες προς τους πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή για την καλύτερη προστασία της υγείας τους.

Ειδικότερα παρακαλούνται οι πολίτες:

1.Nα αποφεύγουν την έκθεσή τους στη ροή και στα ρεύματα του καπνού, προκειμένου να προστατευθούν από τις συνέπειες των αναθυμιάσεων

  1. Εφόσον αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλα συναφή προβλήματα υγείας να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους
  2. Να διατηρούν ερμητικά κλειστά πόρτες, παράθυρα και τυχόν αλλά ανοίγματα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.
  3. Να παραμένουν σε ανοιχτούς ή αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν και τις συνέπειές του.
  4. Να προβαίνουν σε καλό αερισμό κάθε χώρου ή εγκατάστασης που θα χρησιμοποιούν μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Μήνυμα από το 112

Το μεσημέρι του Σαββάτου εστάλη και μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών της Αττικής, να λάβουν μέτρα προκειμένου να προστατευθούν από τις τοξικές επιπτώσεις και τα προβλήματα από τον καπνό, ενώ οδηγίες εξέδωσε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στο μήνυμα του 112 αναφέρεται, στα ελληνικά και στα αγγλικά:

«Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, 15-08-2020, 14.05

Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Αποφύγετε τις μετακινήσεις. Πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στην περιοχή σας, επικίνδυνοι καπνοί. Η εισπνοή καπνού μπορεί να είναι επικίνδυνη».

Το μήνυμα, εστάλη σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων γύρω από το κτίριο που φλέγεται ενώ το έλαβαν και κάποιοι, λόγω κεραιών κινητής τηλεφωνίας, σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, ενώ παραπέμπει και σε ανακοίνωση με οδηγίες που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ και αναφέρει:

«Επικίνδυνοι καπνοί λόγω πυρκαγιάς στην Μεταμόρφωση Αττικής - Οδηγίες προστασίας Λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση Αττικής, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη και για την αποφυγή ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας λόγω επικίνδυνων εκπομπών (καπνός), συστήνονται στους πολίτες, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή, τα εξής:

- Αποφύγετε την έκθεση στη ροή του καπνού

- Αποφύγετε τις μετακινήσεις - Παραμείνετε σε ανοιχτούς και αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν

- Κλείστε ερμητικά όλα τα παράθυρα και πόρτες και μείνετε εντός του σπιτιού

- Συνιστάται τα κλιματιστικά να βρίσκονται σε λειτουργία εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα όπου διατίθεται

- Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή το ΕΚΑΒ σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας ή νιώσετε δυσφορία

- Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τους πολίτες ήδη από σήμερα το πρωί, αναρτώντας σχετικές οδηγίες προστασίας από βιομηχανικά ατυχήματα στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ προ ολίγου εστάλη και προειδοποιητικό μήνυμα 112 με οδηγίες προστασίας προς του κατοίκους της περιοχής».

Marialena Spirou

Marialena Spirou

ΔΗΜΟΦΙΛΗ