ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Αττική - Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Αττική - Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική, καθώς από τις αρχές του Αυγούστου μετρά πολλά κρούσματα κορωνοϊού ενώ υπάρχει και μεγάλη ανησυχία για την επιστροφή των αδειούχων αλλά και το «φαινόμενο της πλατείας». 

Έτσι, από τις 6:00 το πρωί σήμερα, Δευτέρα, ισχύουν νέα μέτρα και νέο ωράριο λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης.

Την ίδια ώρα, έντονος είναι ο προβληματισμός και για το άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα που θα κληθούν να τηρήσουν μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τα κρούσματα την Κυριακή ήταν ελάχιστα μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 217 νέα και δύο νέους θανάτους.

Από αυτά, τα 73 είναι στην Περιφέρεια της Αττικής 13 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.075, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Τα 1.667 (23.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.353 (47.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

«Κλειδί» η χρήση μάσκας

Το σημείο «κλειδί» για την ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας είναι, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η χρήση μάσκας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Επίσης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Ωστόσο μεγάλο ρόλο παίζει και η ατομική ευθύνη του καθενός, καθώς όπως ανέφερε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση μπορεί να λαμβάνει τα μέτρα που απαιτούνται «αλλά τίποτα, κανένα μέτρο, ούτε η δράση των ελεγκτικών αρχών, ούτε τα πρόστιμα, μπορούν να αντικαταστήσουν την ατομική ευθύνη. Το έχουμε πει ξανά, δε γίνεται σε κάθε μέρος της χώρας, δίπλα σε καθέναν να βρίσκεται ένας αστυνομικός. Άλλωστε ακριβώς ο συνδυασμός των μέτρων της πολιτείας και της ατομικής ευθύνης των πολιτών, ήταν που έκανε τη χώρα μας παράδειγμα σε όλο τον κόσμο στην πρώτη φάση. Σήμερα που σε ολόκληρο τον κόσμο εκδηλώνεται η δεύτερη φάση της πανδημίας, χρειάζεται να δείξουμε την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη»...

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Από τα 199 εγχώρια κρούσματα, τα 21 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 16 με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα, καταγράφηκαν:

- 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 73 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 13 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 3 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές και 8 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 2 στην Π.Ε. Αργολίδας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυτιλήνης
- 3 κρούσματα Π.Ε. Μαγνησίας , 2 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, τα οποία αναφέρουν επαφή με γνωστό κρούσμα
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λαρίσης

«Λουκέτο» στις 12 στα μαγαζιά

Σε νέους ρυθμούς θα κινείται και η Αθήνα μέχρι και τις 24 ή τις 31 Αυγούστου κατά περίπτωση, καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση, στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της νόσους.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι τα εξής:

  1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
  2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές -στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί- ανήκουν:

- η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,

- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και

- οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

3. Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.

Οι πρώτες ενδείξεις ναι μεν δείχνουν μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στον Πόρο, επειδή όμως χρειάζονται 2 εβδομάδες για να για να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, για αυτό και αποφασίστηκε η παράτασή τους.

4. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

5. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

6. Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

7. Υπενθυμίζεται ότι έως και τις 24 Αυγούστου ισχύει η εφαρμογή των ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο, ήτοι:

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

- ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

Επιπρόσθετα, υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής συστήνεται κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Ταξίδεψαν από Πάτμο σε Πειραιά με κορωνοϊό

Παράλληλα, συναγερμός σήμανε στο λιμάνι του Πειραιά καθώς τρεις ταξιδιώτες τέθηκαν σε απομόνωση αφού διαπιστώθηκε ότι οι δύο εξ αυτών, φέρονται να είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Τα τρία άτομα έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά από την Πάτμο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από το λιμενικό σώμα, οι άνδρες έχουν τεθεί σε απομόνωση και εξετάζονται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Για το περιστατικό, έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας και αναμένεται το πόρισμα της έρευνας των ειδικών για να διαπιστωθεί εάν τα δύο νεαρά άτομα και ο συνοδός τους, γνώριζαν ή όχι ότι είναι θετικοί.

Οι υπόλοιποι επιβάτες του πλοίου Blue Star 1 αποβιβάστηκαν κανονικά στο λιμάνι του Πειραιά.

Τώρα αναμένεται το πόρισμα των ειδικών και αναλόγως των αποτελεσμάτων, θα υπάρξουν οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες για τους συνταξιδιώτες των τριών ατόμων.

Τι θα γίνει με τα σχολεία - Τι λένε οι ειδικοί

Με το πρώτο κουδούνι να έχει οριστεί επίσημα από το υπουργείο Παιδείας -μέχρι νεωτέρας – για τις 7η Σεπτεμβρίου, η προετοιμασία για την ασφαλή επιστροφή των παιδιών στα θρανία είναι πυρετώδης.

Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Την ανησυχία αυξάνουν ωστόσο τρεις κυρίως λόγοι:

  • Ο σταθερά τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες
  • Η διασπορά του ιού στις νεαρότερες ηλικίες με αποκορύφωμα τη διασωλήνωση, το Σάββατο, ανήλικης στο ΑΧΕΠΑ και
  • Η επικείμενη επιστροφή των εκδρομέων, αρχής γενομένης από σήμερα, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα αποτελέσει «κλειδί» για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Τι λένε οι επιστήμονες

Πέρα από τη χρήση μάσκας, στο τραπέζι των συζητήσεων για το άνοιγμα των σχολείων, βρίσκεται και η εκ περιτροπής λειτουργία τους, ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, ο κ. Γώγος τόνισε ότι «στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία. Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία. Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί. Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο. Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά. Τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο. Η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία».

Τόνισε όμως, ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Αυγούστου με βάση τα επιδημιολογικά δεδόμενα.

Ο κ. Γώγος επανέλαβε ότι αν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα, δε θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα υπογραμμίζοντας ότι το χρυσό τρίπτυχο είναι μάσκα, απόσταση και καλή υγιεινή των χεριών.

«Αν το τρίπτυχο, μάσκα, απόσταση, καλή υγιεινή των χεριών, τα τηρήσουμε ευλαβικά, δε θα χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, καθώς είναι ένα είδος γενικευμένου lockdown για όλη τη χώρα. Αντί να κλείσουμε τα πάντα, κλείνουμε την είσοδο του ιού. Βάζουμε τη μάσκα και αποφεύγουμε τη μετάδοση του ιού. Τηρούμε τα μέτρα για να μην έρθουν πρόσθετα μέτρα. Αν τα επιδημιολογικά αυξηθούν, θα αυξηθούν και τα μέτρα», επισήμανε.

Για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είπε ότι δεν είναι απαραίτητη παρά παρά μόνο σε περιοχές μεγάλου συγχρωτισμού.

Σχολιάζοντας τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά, ο καθηγητής Παθολογίας δήλωσε ότι ο ενεργός δείκτης είναι πολύ υψηλός, γύρω στο 1, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε μια εβδομάδα θα έχουν εικόνα για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τη λήψη των νέων μέτρων.

Όπως ανέφερε «ο ενεργός δείκτης αυτή τη στιγμή, ο Rt, μετά τα μέτρα, είναι γύρω στο 1, αλλά είναι αρκετά υψηλός για διασπορά και πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων. Τα 200 κρούσματα είναι μεν σταθερά, δεν πήγαν 300-400, αλλά πρέπει να δούμε αυτές τις μέρες τι θα βγάλουμε, μετά από μια εβδομάδα δηλαδή πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί τώρα υπάρχει αυτή η καθυστέρηση των 7 ημερών μέχρι την εμφάνιση των κρουσμάτων. Ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα».

Πέρα όμως από τα κρούσματα, ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ο αριθμός των νοσούντων:

«Έχουμε μια σημαντική αύξηση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία, ξεπερνούν τους 200, ενώ κάποια στιγμή είχαμε κλείσει μονάδες. Παράλληλα, έχουμε και αύξηση των βαρέως πασχόντων που είναι σε μονάδες και ακόμα και των διασωληνωμένων. Το γεγονός που συνέβη χθες με τη 17χρονη που διασωληνώθηκε, δείχνει και τη ευαλωτότητα όχι μόνο των μεγάλων, αλλά όλου του πληθυσμού. Κανείς δεν είναι άτρωτος, όλοι πρέπει να προσέχουμε.Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και οι νέοι να νοσήσουν βαριά, αλλά σαφώς μικρότερη από ότι σε ανθρώπους άνω των 50-60 ετών. Όμως ένα σημαντικό ποσοστό και διασωληνωμένων και διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, είναι άνθρωποι μέχρι 50 ετών», κατέληξε ο κ. Γώγος.

Εξαδάκτυλος: Πρέπει να δούμε τη μάσκα σαν εργαλείο

«Φαίνεται ότι είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος», σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, προσθέτοντας πως «το πόσο ψηλό θα είναι, τι ορμή θα έχει, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά μας. Τα μέτρα επαρκούν εφόσον τηρηθούν. Αν τα τηρήσουμε πιστεύω ότι θα δούμε αναστροφή, αλλά όχι σε μία δύο εβδομάδες, θα χρειαστούν περισσότερες. Πρέπει να το θυμόμαστε αυτό».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος μιλώντας στο MEGA, ανέφερε: «Απέχουμε 22 ημέρες από την ημέρα έναρξης των μαθημάτων, και μπορούν να ανατραπούν πολλά πράγματα. Πριν από 22 ημέρες τα κρούσματα στην Ελλάδα ήταν γύρω στα 40, τώρα έχουν παγιωθεί στα πάνω από 200. Δεν μπορώ να πω τώρα τι πρέπει να γίνει. Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία θέλουμε να ανοίξουν. Για να λειτουργούν τα πάντα πρέπει να δούμε τη μάσκα σαν εργαλείο».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ δήλωσε επίσης:

«Ο αριθμός των θετικών δεν θα παραμείνει σταθερός. Ή θα ανέβει ή θα κατέβει. Αν αρχίσουν οι αριθμοί να ανεβαίνουν θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Αν αρχίζουν να κατεβαίνουν τότε θα πάμε στα σχολεία κανονικά όπως προβλέψαμε με μάσκα και αποστάσεις. Τα παιδιά από το καλοκαίρι όταν λειτούργησε το σχολείο, η συμπεριφορά τους και η προσαρμογή τους ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο. Οι νέοι και τα παιδιά συμπεριφέρονται καλά».

Μαγιορκίνης: Μάσκες στις ηλικίες 9 με 19 ετών

Για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία μίλησε το βράδυ του Σαββάτου ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο ίδιος υπογράμμισε πως θα πρέπει να δουν πολύ προσεκτικά τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν εν μέσω 2ου κύματος ενώ επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν με πλήρη κανονικότητα,

Ακόμη, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για πιθανότητα μοντέλου Μαΐου με μάσκες το οποίο θα εισηγηθεί με βάση το τι έγινε στο Ισραήλ και άλλες χώρες.

Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (να σπάσει η πυκνότητα της τάξης), θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.

Βατόπουλος: Μάσκα ακόμη και στα παιδιά κάτω των 10

Μια συζήτηση σε εξέλιξη χαρακτήρισε τα σενάρια για το πώς θα γίνει η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ίδιος εκτίμησε ότι μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας ακόμα και από τις μικρότερες ηλικίες κάτω των 10, διότι τα παιδιά είναι πιο υπάκουα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ