ΕΛΛΑΔΑ

Γαργαλιάνος: Οι Έλληνες θα εμβολιαστούν πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2021

Γαργαλιάνος: Οι Έλληνες θα εμβολιαστούν πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2021
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Για την εξέλιξη της πανδημίας και τον τρόπο διαχείρισής της μίλησε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας λοιμωξιολόγων, το πρωί της Τετάρτης. 

Ο κ. Γαργαλιάνος σχολιάζοντας την εξέλιξη των εμβολίων ανέφερε πως το αμερικανικό αλλά και της Οξφόρδης προχωράνε.

«Μέχρι τέλος του χρόνου, αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε εμβόλιο. Η διαθεσιμότητα πρέπει να λυθεί διακρατικά. Την ακριβή προμήθεια θα την καθορίσει η συμφωνία της Ελλάδας με την εταιρεία παραγωγής. Για το ρώσικο δεν έχουμε στοιχεία. Εικάζουμε, αλλά δεν ξέρουμε» είπε μεταξύ άλλων σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega.

Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε ότι χωρίς δεδομένα ασφαλείας και αποτελεσματικότητας το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν θα διατεθεί, ενώ τόνισε πως αυτό θα γνωστοποιηθεί χρονικά μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Ερωτηθείς για το πότε θα εμβολιαστεί ο ελληνικός πληθυσμός, ο κ. Γαργαλιάνος απάντησε πως αυτό παραμένει ακόμη αβέβαιο, ωστόσο υπάρχουν πιθανότητες να συμβεί στις αρχές του επόμενου έτους.

«Οι Έλληνες θα εμβολιαστούν πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2021», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, υπογράμμισε, ότι δεν υπάρχει ποτέ 100% αποτελεσματικότητα.

«Στο νέο εμβόλιο, για τον νέο ιό, η αποτελεσματικότητα θέλουμε να είναι οπωσδήποτε πάνω από 50%. Το ιδανικό είναι να φτάνει πάνω από 70%. Έτσι μπορούμε να χτίσουμε ένα είδος ανοσίας».

Δεύτερο κύμα πανδημίας

Αναφορικά με την τωρινή κατάσταση ο κ. Γαργαλιάνος επιβεβαίωσε ότι ετοιμαζόμαστε να δεχτούμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, που αυτή τη φορά σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα το αντιμετωπίσουμε με γενικό lockdown. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τοπικά lockdown μπορεί να γίνουν , αλλά όχι γενικά.

Για το άνοιγμα των σχολείων είπε πως «θέλουμε να πάνε όλοι οι μαθητές στα σχολεία. Ανά 100.000 πληθυσμό πόσους θετικούς θα έχουμε. Θα φανεί αν θα πάμε σε εκ περιτροπής διδασκαλία. Μία εβδομάδα πριν. Όλες οι χώρες προσπαθούν να δουν τους αριθμούς».

«Τα οριζόντια μέτρα είναι δύσκολα. Αυτά θα επιβληθούν όταν βλέπουμε 300-350 κρούσματα.Τα δύσκολα μέτρα τα είδαμε, κι ο ελληνικός λαός τα πέρασε. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται πάντα επί 10. Έχουμε αυξήσει τα τεστ, κι έχουμε δεδομένα».

Ερωτηθείς για τις μάσκες τόνισε αυστηρά ότι δεν υπάρχει πλήρης προστασία. Χρειάζονται αποστάσεις αλλά και τήρηση των συνθηκών υγιεινής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ