ΕΛΛΑΔΑ

Απολογείται χωρίς δικηγόρο, ο πρώτος κατηγορούμενος για το κύκλωμα εκβιασμών

Απολογείται χωρίς δικηγόρο, ο πρώτος κατηγορούμενος για το κύκλωμα εκβιασμών

Ξεκίνησε η απολογία, χωρίς την παρουσία δικηγόρου, του πρώτου από τους τρεις κατηγορούμενους στο κύκλωμα εκβιασμών.

Ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος, δήλωσε στον ανακριτή ότι δεν επιθυμεί να ασκήσει δικαίωμα σιωπής, καθώς δεν έχει δυνατότητα να παρασταθεί μαζί του ο συνήγορος του, και ότι θα δώσει ουσιαστική απολογία αν και χωρίς δικηγόρο.

Ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται ενώ, σύμφωνα με τον συνήγορό του Θόδωρο Μαντά, η υπόθεση "έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που έχει πραγματικά".

Σημειώνεται ότι νωρίτερα παρουσιάστηκε εμπλοκή με τις απολογίες των τριών κατηγορουμένων, καθώς οι συνήγοροι τους δεν έλαβαν άδεια παράστασης από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Λίγο πριν ξεκινήσει η πρώτη απολογία, τόσο ο κ. Μαντάς όσο και οι συνήγοροι των άλλων δύο κατηγορουμένων, Αλέξης Κούγιας και Σάκης Κεχαγιόγλου, σε δηλώσεις τους για το θέμα που ανέκυψε με την άρνηση του ΔΣΑ να τους χορηγήσει άδειες παράστασης τους στις απολογίες των τριών δημοσιογράφων, ζήτησαν την εξεύρεση λύσης ώστε να προστατευθούν τα δικονομικά δικαιώματα των τριών κατηγορουμένων.

Η αρμόδια πρωτοβάθμια Επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου δεν ενέκρινε κατ'εξαίρεση άδεια στους συνηγόρους των τριών κατηγορουμένων και η αίτηση τους θα κριθεί από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή στην 13:00 το μεσημέρι.

Έτσι αναμένεται η διαδικασία ενώπιον του 1ου Ειδικού Ανακριτή να ξεκινήσει μετά την 13:00 οπότε και θα έχει κριθεί το θέμα της κατ'εξαίρεσης άδειας για τους συνηγόρους των κατηγορουμένων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι κατηγορούμενοι σήμερα θα πρέπει να έχουν απολογηθεί ακόμη και χωρίς συνηγόρους, καθώς λήγει το πενθήμερο όριο για την κράτηση τους βάσει εντάλματος σύλληψης και ανακριτής και Εισαγγελέας θα πρέπει να αποφανθούν αν οι τρεις πρέπει ή όχι να κρατηθούν προσωρινά.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, ο εκδότης και οι δύο δημοσιογράφοι, για την υπόθεση των εκβιασμών, διώκονται με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που μπορεί να επισύρει ακόμα και την ποινή των ισοβίων.

Εν τω μεταξύ, κατεπείγουσα εντολή για τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έδωσε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Πιτσιλής, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων και οι συνθήκες υπό τις οποίες ενδεχομένως αυτά τελέστηκαν από υπαλλήλους της ΓΓΔΕ, σε σχέση με κατηγορούμενους δημοσιογράφους σε υπόθεση εκβίασης.

Διαβάστε επίσης:

Κατεπείγουσα εντολή για ένορκη διοικητική εξέταση στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Σύλληψη εκδότη και δημοσιογράφων για εκβιασμούς: Γιατί κατηγορούνται

ΔΗΜΟΦΙΛΗ