ΕΛΛΑΔΑ

Μάσκες σχολεία - Κεραμέως: Υποχρεωτική μόνο στους εσωτερικούς χώρους των σχολείων

Μάσκες σχολεία - Κεραμέως: Υποχρεωτική μόνο στους εσωτερικούς χώρους των σχολείων
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, διευκρίνισε την Παρασκευή ότι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σχολεία θα αφορά μόνο στους εσωτερικούς χώρους των εκπαιδευτικών δομών.

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open, η κυρία Κεραμέως χαρακτήρισε τη μάσκα «ασπίδα για την υγεία των παιδιών» και τόνισε το εξής:

«Η χρήση της μάσκας θα είναι στους εσωτερικούς χώρους. Στους εξωτερικούς θα είναι μόνο αν υπάρχει συνωστισμός. Στους εξωτερικούς, στη γυμναστική ή στα διαλείμματα κ.ο.κ. δε θα χρειάζεται τα παιδιά, οποιασδήποτε ηλικίας να φοράνε μάσκα».

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια της μάσκας, η Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε πως η αγορά της θα συνιστά αποκλειστική ευθύνη των γονέων, λέγοντας ότι το κράτος δεν θα καλύπτει αυτό το έξοδο.

«Η μάσκα είναι ένα προσωπικό αντικείμενο που θωρακίζει τον καθένα από μας. Είναι ευθύνη του καθενός να προμηθεύσει μία υφασμάτινη μάσκα η οποία μπορεί να πλένεται», είπε.

Ως προς το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, η υπουργός Παιδείας επισήμανε πως θα δοθούν άμεσα οδηγίες από τους ειδικούς επιστήμονες ως προς το ποιες μάσκες είναι ενδεδειγμένες και πώς θα πρέπει να τις χρησιμοποιούν τα παιδιά.

Τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν στα σχολεία

Από τις 7 Σεπτεμβρίου προβλέπονται τα ακόλουθα αυξημένα μέτρα προστασίας:

  • Υποχρεωτική η μάσκα
  • Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές
  • Αντισηπτικά και σαπούνια που θα καλύπτουν οι δήμοι
  • Συστηματικός καθαρισμός των σχολείων
  • Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Για τις μάσκες στα νηπιαγωγεία

Ερωτηθείς για τις μάσκες στα νηπιαγωγεία και το άνοιγμα των σχολείων, ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, τόνισε το πρωί της Παρασκευής πως οι εκπαιδευτικές δομές πρέπει να ανοίξουν γιατί είναι «ζωτική λειτουργία για το κράτος».

«Χρησιμοποιούμε όσα μέσα έχουμε και ένα από αυτά είναι η μάσκα. Ο ΠΟΥ είπε με σαφήνεια ότι παιδιά ηλικίας άνω των τριών ετών μπορούν να φοράνε με ασφάλεια τη μάσκα. Τα παιδιά προσαρμόζονται, εξαρτάται και από τους δασκάλους και από τους συγγενείς τους», ανέφερε ο ειδικός, που παράλληλα εξέφρασε το φόβο πως θα πιεστεί το σύστημα υγείας εάν τα πράγματα «ξεφύγουν».

«Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ