ΕΛΛΑΔΑ

Καλίν: Αιγαίο, Ανατ. Μεσόγειος και «τουρκική μεινότητα» τα ανοιχτά θέματά μας με την Ελλάδα

Καλίν: Αιγαίο, Ανατ. Μεσόγειος και «τουρκική μεινότητα» τα ανοιχτά θέματά μας με την Ελλάδα
(AP Photo/Emrah Gurel)

Νέα «πυρά» κατά της χώρας μας εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για τα ελληνοτουρκικά όταν η Αθήνα προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, «υπονομεύοντας» τη διαδικασία. 


Μάλιστα, ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως από εκείνο το σημείο ετέθη «σοβαρό ζήτημα εμπιστοσύνης».

«Με τη στάση που τήρησε η Ελλάδα μπήκαμε πλέον σε νέα περίοδο» είπε ο ίδιος, και συνέχισε:

«Μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για ΑΟΖ δεν μπορούμε να κάνουμε σα να μην έχει συμβεί τίποτα».

Έσπευσε παράλληλα να σχολιάσει πως «ξεχωριστό λόγο και ρόλο» σε όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο έχει η Γερμανία.

Ανεβάζοντας τους τόνους και εξαπολύοντας νέες απειλές εναντίον της χώρας μας, ο Καλίν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η εργαλειοποίηση της Ε.Ε. από την Ελλάδα εναντίον μας είναι λάθος στρατηγική» είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Εκφράζοντας μια πάγια θέση της Τουρκίας, έκανε λόγο για «μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας» και κάλεσε τη χώρα μας να τα εγκαταλείψει.

Ανέφερε δε, πως οι δύο χώρες μπορούν «μόνες τους να λύσουν τα θέματά τους».

Υποστήριξε, μάλιστα, πως Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν μόνο ανοιχτά θέματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο αλλά και με «τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και την εκλογή μουφτή».

«Από καιρό σε καιρό η Ελλάδα εγείρει μαξιμαλιστικά αιτήματα για τα νησιά. Πρέπει να σταματήσουν ώστε το πολιτικό κλίμα και οι συνθήκες να γίνουν ξανά κατάλληλα για επανέναρξη διαλόγου» ανέφερε, αναφέροντας πως η Αθήνα μιλάει για το Χάρτη της Σεβίλλης τον οποίο η Τουρκία απορρίπτει.

«Δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε αλήθεια. Λαμβάνει υπόψιν μόνο τις θέσεις της Αθήνας» είπε, και συμπλήρωσε:

«Θέλουμε το Αιγαίο και τη Μεσόγειο να είναι θάλασσες ειρήνης. Θέλουμε οι πηγές τους να είναι διαθέσιμες σε όλους. Εμείς πάντως ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαίωματά μας και τα συμφέροντά μας».

Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου είπε πως αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.

«Δεν εποφθαλμιούμε τίποτε, αλλά κανείς δεν θα “φάει” όσα δικαιούμαστε» υποστήριξε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ