ΕΛΛΑΔΑ

Προσοχή: Αποσύρεται από την αγορά αντισηπτικό τζελ

Προσοχή: Αποσύρεται από την αγορά αντισηπτικό τζελ
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του «αντισηπτικού gel χεριών Μarise» και του «αντισηπτικού SGEL στιγμιαία απολύμανση», αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Τα προϊόντα διατίθενται ως βιοκτόνα, χωρίς να έχουν την προβλεπόμενη άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι εταιρίες MARISE, ΕΨΙΛΟΝ ΕΛΛΑΣ και PIERIKI INVEST οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους αποδέκτες των προϊόντων και να τα αποσύρουν από την αγορά.

Χρήσιμες οδηγίες για το πλύσιμο των χεριών

Τα αντισηπτικά και το συχνό πλύσιμο των χεριών προστατεύουν από τον κορωνοϊό αλλά έχουν και αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα.

Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής είναι το πιο συχνό πρόβλημα που παρατηρείται στα χέρια, λόγω της συχνής χρήσης αντισηπτικών, ενώ λιγότερο συχνά παρατηρείται αλλεργική δερματίτιδα. Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, που οφείλεται στη συχνότητα χρήσης, αποτελεί το 90% των αντιδράσεων, ενώ η αλλεργική δερματίτιδα, που οφείλεται σε αλλεργία σε κάποιο από τα έκδοχα του αντισηπτικού, αποτελεί το 10% των αντιδράσεων.

Τη χρήση μια απλής ή μιας μαλακτικής κρέμας στα διαστήματα μεταξύ των χρήσεων αντισηπτικού ή σαπουνιού προτείνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής δερματολογίας και διευθυντής της Α' Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Δημήτριος Ιωαννίδης, ενώ σε περίπτωση σοβαρότερης βλάβης στο δέρμα, συνιστά στους πολίτες να απευθύνονται σε δερματολόγο, ο οποίος θα τους συστήσει τη χρήση κάποιας κορτιζονούχας κρέμας.

Τονίζει, παράλληλα, ότι οι πολίτες, για να προστατεύονται από τον κορωνοϊό, πρέπει να χρησιμοποιούν για την καθαριότητα των χεριών τους αντισηπτικά που είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ουσίες όπως χλωρίνη, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών βλαβών στο δέρμα. Αναφέρει ακόμη ότι υπάρχουν σαπούνια που έχουν μαλακτικό, το οποίο προστατεύει τα χέρια, αλλά και σαπούνια που έχουν αντιβακτηριακούς παράγοντες, τα οποία όμως αυξάνουν τον κίνδυνο των αλλεργιών.

«Τα χέρια πρέπει να πλένονται με σαπούνι ή να καθαρίζονται με αντισηπτικό, όταν δεν υπάρχει σαπούνι, τόσο συχνά όσο ορίζουν οι οδηγίες για την προστασία από τον κορωνοϊό. Υπάρχουν σαπούνια που περιέχουν μαλακτικό. Αυτά και καθαρίζουν και προστατεύουν το δέρμα. Επίσης υπάρχουν και σαπούνια που περιέχουν αντιβακτηριακούς παράγοντες. Όσο πιο πολλούς αντιβακτηριακούς παράγοντες περιέχουν, τόσο περισσότερο εμπίπτουν στην κατηγορία των αντισηπτικών και αυξάνεται η πιθανότητα ερεθισμού και αλλεργιών. Τα αντισηπτικά προτείνονται για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης νερού και σαπουνιού. Πρέπει να χρησιμοποιούνται αντισηπτικά που είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ. Η συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής ή αλλεργική δερματίτιδα, η οποία οφείλεται σε κάποιο από τα έκδοχα του αντισηπτικού. Σε περίπτωση αλλεργικής δερματίτιδας, ο πολίτης πρέπει να δοκιμάζει ένα άλλο προϊόν. Υπάρχει η δυνατότητα με διάφορες επιδερμικές διαδικασίες, που γίνονται και στο νοσοκομείο και στα ιδιωτικά ιατρεία, να βρεθεί σε τι έχει αλλεργία, αλλά αυτή την περίοδο αυτά τα τεστ δεν γίνονται. Για την περίπτωση ερεθιστικής δερματίτιδας συνιστάται η χρήση μιας απλής ή μιας μαλακτικής κρέμας χεριών, ενώ σε περιπτώσεις σοβαρότερου ερεθισμού θα πρέπει οι πολίτες να απευθύνονται σε δερματολόγο για να τους συστήσει τη χρήση κορτιζονούχας κρέμας», σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ