ΕΛΛΑΔΑ

Η Κατερίνα Κιτίδη για τα προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Η Κατερίνα Κιτίδη για τα προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
REUTERS / ALKIS KONSTANTINIDIS

Σύμφωνα με το σχέδιο τηςΎπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, 20.000 πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν στη χώρα μας σε ξεονοδοχεία, διαμερίσματα και ανάδοχες οικογένειες. 

Περίπου 960.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2015. Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι πέφτουν θύματα διακινητών και περνάνε μαζί με τις οικογένειές του από χίλια κύματα, καταφτάνουν καθημερινά στις ελληνικές ακτές, προκειμένου να έχουν μια καλύτερη ζωή.

“Στην μεγάλη πλειοψηφία τους αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν από πολέμους, διώξεις, από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φεύγουν από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, δηλαδή έχουν κατά βάση προσφυγικό προφίλ”, αναφέρει στο CNN Greece η Κατερίνα Κιτίδη, μέλος του τομέα Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Στη μεγάλη πλειοψηφία τους αυτοί οι άνθρωποι είναι γυναίκες και παιδιά. Από το καλοκαίρι και μετά έρχονται όλο και περισσότερα γυναικόπαιδα στις ελληνικές ακτές. Αυτό δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις, γιατί οι πληθυσμοί αυτοί παρουσιάζουν μεγάλη ευαλωτότητα”, υπογραμμίζει.

Μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο της 25ης Οκτωβρίου του 2015, η Ύπατη Αρμοστεία δεσμεύτηκε να δημιουργήσει 20.000 θέσεις υποδοχής, για υποψήφιους για το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης και άλλους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

“Αυτές οι θέσεις θα δοθούν με 4 διαφορετικούς τρόπους. Ο ένας είναι η ενοικίαση ξενοδοχείων, ο δεύτερος είναι τα κουπόνια για ξενοδοχεία, ο τρίτος είναι η ενοικίαση διαμερισμάτων και ο τέταρτος είναι οι ανάδοχες οικογένειες”, σημειώνει η κ. Κιτίδη.

“Το πρόγραμμα των ανάδοχων οικογενειών δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, είναι κάτι το οποίο εξετάζεται όσο αναπτύσσονται και οι ανάγκες που πρόκειται να καλυφθούν από το πρόγραμμα”, τονίζει η ίδια.

“Η μετεγκατάσταση είναι ένα πρόγραμμα που ισχύει για την Ελλάδα και την Ιταλία και ο στόχος της είναι διπλός”, αναφέρει και τονίζει πως στο εν λόγω πρόγραμμα “δεν συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν το προσφυγικό προφίλ, αλλά εθνικότητες που έχουν ποσοστό αναγνώρισης στο ευρωπαϊκό έδαφος πάνω από 75%”. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι Αφγανοί, οι οποίοι έχουν ποσοστό αναγνώρισης 70%.

“Το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη λειτουργία θέσεων υποδοχής”, αναφέρει η κ. Κιτίδη, καθώς όπως λέει χρειάζεται ένα διάστημα περίπου δύο μηνών μέχρι εκείνοι να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτό. “Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί περίπου 1.000 θέσεις και στόχος είναι μέχρι το τέλος Αυγούστου να έχουν δημιουργηθεί 15.000”.

“Σημαντικός ρόλος μας είναι να πιέζουμε και να προωθούμε λύσεις οι οποίες έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα και αυτές μπορούν να δώσουν μια μεγαλύτερη ανακούφιση στους πρόσφυγες”, τονίζει η κ. Κιτίδη για το ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας και προσθέτει:

“Μία από αυτές τις λύσεις είναι η λεγόμενη επανεγκατάσταση. Προωθούμε τα προγράμματα για μπορούν να πηγαίνουν οι άνθρωποι κατευθείαν από τις χώρες που συνορεύουν με τις περιοχές συγκρούσεων, κατευθείαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αμερική ή τον Καναδά και να αποφεύγουν έτσι τη διαδικασία του θαλάσσιου περάσματος” και τον κινδύνων που αυτό περιλαμβάνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ