ΕΛΛΑΔΑ

Καραβάνια εγκλωβισμένων προσφύγων σε όλη τη χώρα -Συνεχίζονται οι αφίξεις στα νησια

Καραβάνια εγκλωβισμένων προσφύγων σε όλη τη χώρα -Συνεχίζονται οι αφίξεις στα νησια
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στους 20.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Σημαντικό να ειπωθεί πως την Παρασκευή δεν επετράπη σε κανέναν πρόσφυγα η είσοδος στην ΠΓΔΜ, καθώς οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν έχουν ανοίξει από την Πέμπτη το βραδυ, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη. Ο καταυλισμός στην Ειδομένη είναι ασφυκτικά γεμάτος από 5.000 άτομα ενώ εκατοντάδες άλλοι πρόσφυγες, εξακολουθούν να προσεγγίζουν πεζή το σημείο, ευελπιστώντας να μπορέσουν, κάποια στιγμή, να περάσουν.

Την ίδια στιγμή τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής βρίσκονται στα όρια της χωρητικότητας τους. Συγκεκριμένα, στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες. Αντίστοιχα στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αφίξεις στα νησιά

Σε 482 ανέρχονται οι πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμενικών αρχών του νομού.

Συγκεκριμένα, στη Ρόδο φιλοξενούνται 137 άνθρωποι σε κτίριο που έχει διαμορφώσει ο Δήμος κοντά στο λιμάνι, στο Καστελόριζο 85 στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο νησί της Λέρου 205 άτομα σε εγκαταστάσεις στα Λέπιδα δίπλα από το υπό κατασκευή hot spot, και στη Κω 55, που βρίσκονται στην ύπαιθρο.

Περίπου 1400 είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έφθασαν στη Λέσβο από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι το απόγευμα. Στο σύνολο τους μεταφέρθηκαν στο hot spot της Μόριας όπου και καταγράφηκαν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά, το «Blue Star 1» στις 8 το βράδυ και σε εφαρμογή της απόφασης για την καθυστέρηση της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό της Ελλάδας, αναχώρησαν μόλις 150 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη. Δηλαδή το πλοίο θα έχει 300 συνολικά επιβάτες μαζί με τους Έλληνες. Ας σημειωθεί ότι το «Blue Star 1» έχει δυνατότητα μεταφοράς 1650 ατόμων. Ανάλογος μικρός αριθμός προσφύγων θα επιβιβαστεί στο πλοίο από το λιμάνι της Χίου.

Συνολικά ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που παραμένουν στη Λέσβο και μένουν στους χώρους του hot spot της Μόριας και του καταυλισμού στον Καρά Τεπέ ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 3000 άτομα. Ενώ στη Χίο ο αντίστοιχος αριθμός των όσων διαμένουν στο hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας ανέρχεται στα 500 άτομα.

Η εικόνα στην υπόλοιπη χώρα

Στον προαύλιο χώρο του κλειστού κολυμβητηρίου Καβάλας έχουν βρει κατάλυμα 680 άτομα. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο αναμένονταν την Παρασκευή με το πλοίο της γραμμής 560 πρόσφυγες προερχόμενοι από την Μυτιλήνη.

Από το κέντρο φιλοξενίας της Κοζάνης αναχώρησαν την Παρασκεύη 150 πρόσφυγες με προορισμό την Ειδομένη. Στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης έχουν απομείνει περίπου ογδόντα πρόσφυγες, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν.

Επίσης, στην περιοχή των Γρεβενών, στον κόμβο του Ταξιάρχη στην Εγνατία οδό, μια ομάδα 30 προσφύγων ξεχώρισε από το μπλοκ των 130 Σύρων που έχουν κατασκηνώσει σε υπαίθριο πάρκινγκ και περπατώντας κατά μήκος της Εγνατίας κατευθύνονται προς την Κοζάνη.

Στη Δεσκάτη Γρεβενών φιλοξενούνται στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Γεωπάρκου 60 Σύροι πρόσφυγες .

Τετρακόσιοι πρόσφυγες βρίσκονται στην περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας. Οι πρόσφυγες έφτασαν την Πέμπτη με λεωφορεία και διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο στην περιοχή του ΣΕΑ Αλμυρού. Και αυτοί έχουν σαν στόχο να κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ