ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα σχολείων: «Κλειδώνει» η ημερομηνία για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς

Άνοιγμα σχολείων: «Κλειδώνει» η ημερομηνία για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Εντός της ημέρας αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με τα δύο σενάρια για πρώτο κουδούνι στις 7 Σεπτεμβρίου ή στις 14 να παραμένουν «ανοιχτά».

Παρότι οι πιθανότητες «δείχνουν» στη δεύτερη ημερομηνία, σενάριο που άφησε άλλωστε και ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του το Σαββατοκύριακο, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, 1η Σεπτεμβρίου.

«Η αρχική ημερομηνία ήταν 7 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να έχουμε παράταση κατά μία εβδομάδα, θα αποφασισθεί την Τρίτη 1η του μήνα, αν θα έχουμε αυτή την παράταση. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα εδώ που βρίσκονται σήμερα, με κρούσματα στα επίπεδα που έχουμε σήμερα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει παράταση. Αν υπάρξει μια ραγδαία αποκλιμάκωση τις επόμενες μέρες θα μείνουμε στο δεδομένο της 7ης Σεπτεμβρίου. Αλλά περιμένουμε πάντα την εισήγηση των ειδικών μέχρι τις 31 Αυγούστου προκειμένου να πάρουμε τις αποφάσεις μας την 1η Σεπτεμβρίου» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του Σαββατοκύριακου έδειξαν μια πρώτη τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, κάτι που έκανε τους ειδικούς να αναθαρρήσουν -έστω και παροδικά.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως το Σαββατοκύριακο γίνονται λιγότερα τεστ από τις καθημερινές.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε πως εάν συνεχιστεί αυτή η τάση τότε τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν την 7η Σεπτεμβρίου.

Υπέρ της 7ης Σεπτεμβρίου οι ειδικοί

Οι ειδικοί φαίνεται πως στρέφονται υπέρ του ανοίγματος στις 7 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς όπως είπε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, πρέπει οι μαθητές να κερδίσουν χρόνο σε περίπτωση που τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα.

«Δεν ξέρουμε αν θα κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά όλο τον χειμώνα. Δηλαδή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η δύναμη της επιδημίας τον χειμώνα».

Την ίδια ημερομηνία προκρίνει και ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι όλα έτοιμα, με μάσκες και υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.

Ωστόσο, και οι δύο επιστήμονες πάντως είπαν ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία εάν τελικά θα επιλεγεί η μία ή η άλλη ημερομηνία, καθώς τον χειμώνα μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν ξανά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ