ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Η μάσκα είναι αναγκαίο κακό - Ένα μαχαίρι με δύο όψεις

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Η μάσκα είναι αναγκαίο κακό - Ένα μαχαίρι με δύο όψεις
ΙΝΤΙΜΕ / Δελτίο τύπου / POOL / ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι το 27% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τον Αύγουστο ήταν ασυμτωματικοί και το 27% ανέφεραν πως είχαν έρθει σε στενή επαφή με ασθενή.

Σημείωσε ότι απασχολεί τους ειδικούς η επιδημία σε κλειστές δομές, σημειώνοντας ότι τον Αύγουστο σημειώθηκαν 137 κρούσματα.

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για δυναμική διασπορά του ιού.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε μια ανασκόπηση των κρουσμάτων του Αυγούστου λέγοντας ότι δυστυχώς καταγράφηκαν πολλοί θάνατοι και αναφερόμενος στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι είπε ότι δυστυχώς εκεί έχουν καταγραφεί 21 θάνατοι.

Για το εμβόλιο

Αναφερόμενος στα παγκόσμια δεδομένα, ανέφερε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου.

"Επιζητούμε σαν ανθρωπότητα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο", σημείωσε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι "θα έχουμε θετικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο μέσα στον Οκτώβριο".

"Δεν θέλω να δω το εμβόλιο ως μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης και fake news", πρόσθεσε.

Παράλληλα, επέστησε την προσοχή, σε περαιτέρω προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν σε ασθενείς covid-19, φέρνοντας ως παράδειγμα οδηγίες Ιταλών επιστημών για συστηματική παρακολούθηση για καρδιακά προβλήματα.

Για τα σχολεία

συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι εξαιρετικά σημαντική", τόνισε ο κ. Τσιόδρας σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ενώ για τον τρόπο λειτουργίας τους είπε:

"Μπορεί να απαιτηθούν άλλες μορφές διδασκαλίας αν αλλάξουν τα δεδομένα και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων δεν έχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά στη διασπορά του ιού".

Ως προς τα μικρά παιδιά τόνισε πως το παράδειγμα για τη χρήση της μάσκας το δίνουν οι μεγαλύτεροι.

"Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι, στα μεγαλύτερα την ενημέρωση. Τα παιδιά βασίζονται στην επιβράβευση, οφείλουμε να τους τη δώσουμε όταν χρησιμοποιούν τη μάσκα, δεν προβάλλουμε στα παιδιά το άγχος το δικό μας και τη μικροβιοφοβία μας", πρόσθεσε.

Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε έρευνες που δείχνουν πως τα μικρά παιδιά δεν μεταδίδουν, ούτε κολλούν με τον ίδιο ρυθμό τον κορωνοϊό.

Για τη μάσκα

Για τη χρήση της μάσκας, τόνισε πως "η σωστή χρήση της μάσκας βοηθά στον περιορισμό της διάδοσης του ιού. Αρκεί να γίνεται σωστά. Η χρήση της μάσκας προτείνεται από τον ΠΟΥ και τη UNICEF, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα".

"Θα υπάρξει ξανά η αγκαλιά. Δεν το έχω ξαναπεί, τη θεωρώ ένα μαχαίρι με δύο όψεις τη μάσκα. Χρησιμοποιείται για καλό σκοπό στα νοσοκομεία και τώρα για λίγο καιρό στις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Θα μας προφυλάξει ωστε να μην χρειαστεί να πάρουμε άλλα μέτρα.

Είναι ένα αναγκαίο κακό. Πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε σαν ένα προσωπικό lockdown με το οποίο προστατεύουμε τον εαυτό μας", σημείωσε.

"Μου προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι ασθενής σε νοσοκομείο της χώρας, στα πρόθυρα της διασωλήνωσης αμφισβητούσε την ύπαρξη του ιού", είπε ακόμα ο λοιμωξιολόγος για τους αρνητές του ιού.

Για την απουσία του

"Όπως θα έχετε δει τον τελευταίο καιρό έχω κρατήσει μία απόσταση από τις δημόσιες εμφανίσεις. Οχι επειδή δεν ενδιαφέρομαι για την ενημέρωσή σας. Εχουμε επικεντρωθεί με την ομάδα των επιστημόνων της επιτροπής μας στη βαθύτερη ανάλυση των στοιχείων, των επιστημονικών δεδομένων για την πορεία του ιού, στις νεότερες εξελίξεις που αφορούν τη θεραπευτική και τα εμβόλια, με αδιάκοπη καθημερινή και πολύωρη εργασία", ανέφερε σχετικά με την απουσία του από την ενημέρωση.

Όπως εξήγησε ο κ.Τσιόδρας, "ειδικές υποομάδες της επιτροπής μας ανανέωσαν τα κριτήρια για τα τεστ, για τις θεραπευτικές οδηγίες, οι οποίες περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η ρεμστεμιβίρη και η δεξαμεθαζόνη, επεξεργαζόμαστε τα καλύτερα δυνατά επιδημιολογικά δεδομένα για την παρακολούθηση της νόσου, τον συντονισμό της παρουσίασης της πληροφορίας και τη συνεχή εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τον υφυπουργό, με τον ΕΟΔΥ και άλλους φορείς.

Επίσης, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολίων, μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων συμμετέχουν με διαφάνεια στις συζητήσεις που αφορούν τα εμβόλια που είναι σε κλινικές δοκιμές.

Ετσι, άλλοι συνάδελφοι από την Επιτροπή αναλαμβάνουν κατά καιρούς τον ρόλο της ενημέρωσής σας ώστε όλη η δουλειά να συνεχίζεται αδιάλειπτα με κοινό γνώμονα τη σωστή πληροφόρηση βασισμένη στη γνωστή, επιστημονική αλήθεια. Ούτε εγκαταλείψαμε την προσπάθεια, ούτε φυσικά εσάς".

"Όποτε κρίνεται απαραίτητο θα εμφανίζομαι και εγώ", κατέληξε.

Χαρδαλιάς: Έχουμε 3.386 ενεργά κρούσματα στη χώρα

"Aναπροσαρμόζουμε συνεχώς της πρακτική μας ανάλογα με τα δεδομένα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να συνεχίσουμε να κινούμαστε αποτελεσματικά", ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως στη χώρα μας - αυτήν τη στιγμή - καταγράφονται 3.386 ενεργά κρούσματα.

Στο ζήτημα των σχολείων τόνισε πως κάθε χώρα εφαρμόζει τους δικούς της κανόνες. Κριτήριο είναι το ίδιο το αποτέλεσμα.

Ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί 406.857 στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας και εντοπίστηκαν 853 κρούσματα.

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, επαναλειτουργούν από την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις, οι λαϊκές αγορές στις περιοχές όπου ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα. Ειδικότερα, στις περιοχές Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκιδική, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο και Λέσβο, οι λαϊκές θα λειτουργήσουν με τη συμμετοχή του 50% των πωλητών ανά κατηγορία προϊόντος, η απόσταση ανάμεσα στους πάγκους πώλησης θα είναι 5 μέτρα, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έως σήμερα έχει κινηθεί αποτελεσματικά στη μάχη κατά του κορωνοϊού και επισήμανε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά με γνώμονα τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σε καθημερινή βάση.

"Με υπομονή, επιμονή και υπευθυνότητα έχουμε πετύχει πολλά", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες "για να συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές από κάθε μάχη για να κερδίσουμε στο τέλος τον πόλεμο".

207 νέα κρούσματα - Πέντε νέοι θάνατοι

Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκαν 207 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.524, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

Ειδικότερα, τα 2112 (20.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.710 (44.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 94.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε πέντε ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 271 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 97 (35.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή

Από τα 207 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 186 είναι εγχώρια. Από τα εγχώρια, 27 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και 3 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

  • 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
  • 97 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, 3 συνδέονται με συρροή και 21 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 29 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,εκ των οποίων τα 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 5 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ