ΕΛΛΑΔΑ

Βασανιστήριο της σταγόνας: Άνοιξαν τα σύνορα οι Σκοπιανοί για λίγους

Βασανιστήριο της σταγόνας: Άνοιξαν τα σύνορα οι Σκοπιανοί για λίγους
REUTERS/Yannis Behrakis

Ασταμάτητη είναι η οδύσσεια των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα με στόχο να έρθουν πιο κοντά στο όνειρο της Ευρώπης καθώς περίπου 6.000 βρίσκονταν σήμερα εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης, περιμένοντας να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Μόνο αργά το απόγευμα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ επέτρεψε το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα περάσουν σήμερα μόνο 300 άτομα, ενώ παραμένει άγνωστο το εάν αυτό θα ισχύσει μόνο σήμερα ή και για τις επόμενες μέρες.

Από το πρωί δεκάδες πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στον φράχτη των συνόρων διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί είχαν κλειστή τη διέλευση. Σήκωσαν μάλιστα και ένα παιδάκι με αναπηρικό καροτσάκι φωνάζοντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Καταγράφονται στον προσφυγικό καταυλισμό σημαντικές ελλείψεις τόσο σε δυνατοτητα στέγασης των ανθρώπων αυτών όσο και σίτισής τους.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA οι Σκοπιανοί όχι μόνο δεν δέχονταν πρόσφυγες στο έδαφός τους αλλά έστελναν πίσω όσους διαπιστωνόταν ότι δεν έχουν τα κατάλληλα έγγραφα.

Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση και στο λιμάνι του Πειραιά στο οποίο και βρίσκονται από το πρωί 2.000 πρόσφυγες καθώς άλλοι 450 έφθασαν σήμερα από τη Χίο και τη Μυτιλήνη.

Το θετικό είναι ότι τη σίτισή τους έχουν αναλάβει εθελοντικές οργανώσεις, ωστόσο αναμενόταν να καταπλεύσουν στον Πειραιά εντός της ημέρας άλλα τρία πλοία με άγνωστο συνολικά αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Ένα από αυτά είναι το επιβατηγό οχηματαγωγό Διαγόρας που σύμφωνα με το ΑΠΕ μεταφέρει 279 μετανάστες και πρόσφυγες από Κω και Κάλυμνο.

Οι μετανάστες αναμένεται να παραμείνουν προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ