ΕΛΛΑΔΑ

65 χρόνια Σεπτεμβριανά: Εκδήλωση από την ομάδα «Ρωμηών Πράξεις» για τη Νύχτα Κρυστάλλων της Πόλης

65 χρόνια Σεπτεμβριανά: Εκδήλωση από την ομάδα «Ρωμηών Πράξεις» για τη Νύχτα Κρυστάλλων της Πόλης

Η εθελοντική ομάδα «Ρωμηών Πράξεις» και το Ίδρυμα Friedrich Naumann σε συνεργασία με τους Δήμους Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου και το Δίκτυο Μικρασιάτης με αφορμή την 65η επέτειο του πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης τον Σεπτέμβριο του 1955, συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Σεπτεμβριανά 1955: Σταθμός στη νεότερη ιστορία των Ρωμηών της Πόλης».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30, στο ΣΙΝΕ ΑΛΙΜΟΣ (Λεωφ. Ποσειδώνος 36).

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «Μειονότητα Μοναξιάς: Τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Κωνσταντινούπολη», παραγωγή του Ιδρύματος Friedrich Naumann. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ομιλητές τους Αλέξη Αλεξανδρή τ. πρέσβη και μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ην. Έθνη, τον κ. Αθανάσιο Γραμμένο δρ. Διεθνών Σχέσεων & Διευθυντή του Ιδρύματος Friedrich Naumann για τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Φάνης Παπαθανασίου και Πιέρρος Τζανετάκος.

Παράλληλα, στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (τουρκικών, ελληνικών, κυπριακών) που εκδόθηκαν τις κρίσιμες μέρες των γεγονότων και θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο της ΕΡΤ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως αυτά προβλέπονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ο αριθμός των παρισταμένων θα είναι προκαθορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρά η προτεραιότητα.

Για κρατήσεις θέσεων:
Νέλλη Εθνοπούλου: 697 747 17 15 midethno@otenet.gr
Δόμνα Τοπούζογλου: 697 487 64 59 domnikit@gmail.com
Ρωμηών Πράξεις: romionpraxeis@gmail.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ