ΕΛΛΑΔΑ

Εγκλωβισμό 50-70 χιλιάδων προσφύγων το Μάρτιο "βλέπει" ο Μουζάλας

Εγκλωβισμό 50-70 χιλιάδων προσφύγων το Μάρτιο "βλέπει" ο Μουζάλας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Εγκλωβισμός 50.000 - 70.000 προσφύγων μέσα στο Μάρτιο υπολογίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γ. Μουζάλας ότι θα επέλθει εξαιτίας των ροών προς τη χώρα και δεδομένου του κλεισίματος των συνόρων των άλλων κρατών των δυτικών Βαλκανίων.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο κ. Μουζάλας επιβεβαίωσε ουσιαστικά τα σενάρια που διακινούνται στον κυριακάτικο Τύπο και τα οποία περιγράφουν σκηνικό φόβου με εγκλωβισμό ακόμα και 200.000 ανθρώπων στη χώρα μέχρι το καλοκαίρι. Διευκρίνισε ότι σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι 22.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Για την εγκατάσταση του αυξημένου αριθμού των προσφύγων, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι δημιουργούνται χώροι "έκτακτης ανάγκης", "ούτε καν προσωρινής φιλοξενίας".

Ανέφερε ο υπουργός ότι στη Μακεδονία τα hotspot θα είναι τέσσερα, σε Κιλκίς, Διαβατά ενώ οι άλλοι χώροι αναζητούνται ενώ διευκρίνισε ότι οι υπόλοιπο χώροι υποδοχής θα είναι κατά μήκος του άξονα από Πειραιά και θα μοιραστούν σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υπέβαλλε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Το έχουμε ποσοτικοποιήσει και σε είδη, και σε χρήματα και σε προσωπικό", είπε.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ένας μεγάλος αριθμός θα φύγει από την Ελλάδα με το πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής κι αυτό θα αφορά κυρίως σε παράνομους μετανάστες, που αφορά στο 20% των ελεύσεων. Όπως είπε εφαρμόζεται ήδη με 3.000 επιστροφές.

Για την Ειδομένη είπε ότι υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν έχουν πειστεί οι άνθρωποι ότι έχει κλείσει ο ασφαλής δρόμος, αφού κάποιοι περνούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και όσοι φιλοξενούνται στα ειδικά κέντρα να θέλουν να μεταβούν στα σύνορα, ελπίζοντας ότι θα περάσουν.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα μειωθεί η ροή προς την Ειδομένη καθώς θα μεταδοθεί και το μήνυμα ότι το σύνορο είναι κλειστό "και οι άνθρωποι θα ψάχνουν με άλλους τρόπους".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ