ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Διπλό πύρινο μέτωπο σε Νέα Μάκρη και Καλύβια

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Διπλό πύρινο μέτωπο σε Νέα Μάκρη και Καλύβια
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω δύο πυρκαγιών που μαίνονται -εν μέσω θυελλωδών ανέμων- στην Αττική.

Αρχικά, συναγερμός σήμανε μετά από φωτιά που ξέσπασε στη Νέα Μάκρη.

Ειδικότερα, η πυρκαγιά καίει σε δασική έκταση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και πλέον στο σημείο επιχειρούν 41 πυροσβέστες με 12 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ και εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Από αέρος συνδράμουν τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες από το μέτωπο της φωτιάς, η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με το ξεκίνημά της.

Η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα έχουν κλείσει οι εξής δρόμοι:

  • στη λεωφ. Διονύσου από το ύψος του Άγιου Πέτρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Νέα Μάκρη
  • στη λεωφ. Διονύσου από τη συμβολή της με τη Λεωφόρου Θεόφιλου Καΐρη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Νέα Μάκρη
  • στη λεωφ. Διονύσου από τη θέση Ανατολή στο ρεύμα κυκλοφορίας από Νέα Μάκρη προς Άγιο Πέτρο.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η φωτιά ξεκίνησε από αυτοκίνητο στη λεωφόρο Διονύσου και σύντομα ξέφυγε λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιβεβαιώνει ότι αρχικά δέχθηκε κλήση για φωτιά σε αυτοκίνητο αλλά δεν επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για το ίδιο περιστατικό.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή.

Δήμαρχος Μαραθώνα - Νέας Μάκρης: Δύσκολη η κατάσταση λόγω των ανέμων

Η άμεση κινητοποίηση των Αρχών, αλλά και οι πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, περιγράφουν την κατάσταση αυτή τη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει σε δασική περιοχή της Νέας Μάκρης.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το μέτωπο είναι ενεργό, αν και υπάρχει ένας σχετικός έλεγχος από τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι οι άνεμοι είναι ισχυροί και γυρίζουν συνεχώς, κάνοντας την κατάσταση της πυρόσβεσης αρκετά δύσκολη. Ευτυχώς, η κινητοποίηση ήταν άμεση και δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, ωστόσο ο άνεμος σπρώχνει τη φωτιά προς το δάσος και αυτό θα δυσκολέψει τις επίγειες επιχειρήσεις πυρόσβεσης. Όμως, οι δυνάμεις επιχειρούν και από αέρος».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίρκας είπε: «Προέκυψαν ταυτόχρονα δύο μέτωπα, καθώς είχαμε μια φωτιά και στον Νέο Βουτζά, αλλά την προλάβαμε και αυτή τη στιγμή δεν είναι ενεργή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για το ενεργό μέτωπο και είμαστε σε επιφυλακή και για αύριο, καθώς επίσης θα είναι μια ημέρα με ισχυρούς ανέμους».

Φωτιά και στα Καλύβια

Την ώρα που μαίνεται η φωτιά στη Νέα Μάκρη, μία ακόμα εστία ξέσπασε στην Αττική.

Συγκεκριμένα, νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα σε δασική και οικοπεδική περιοχή στη θέση Φέριζα στα Καλύβια Αττικής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια, γι' αυτό έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκκενώνονται οικισμοί

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες της Πυροσβεστικής, έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Φέριζα και ενός οικοτροφείου.

Επίσης, ο δήμαρχος Σαρωνικού, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ζήτησε την άμεση εκκένωση και του οικισμού Όλυμπος καθώς η φωτιά, όπως πήγε, κατευθύνεται προς τα εκεί.

Για την κατάσβεση επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων ΟΤΑ.

Δήμαρχος Σαρωνικού: «Κάηκαν σπίτια»

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στο Open ανέφερε ότι έχουν ήδη καεί κάποια σπίτια.

«Η φωτιά έχει ήδη κάψει κάποια σπίτια και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο. Αλλού σβήνει αλλού αναζωπυρώνεται η φωτιά. Βγάζουμε κόσμο από τα σπίτια του. Δεν έχω εικόνα ακριβώς γιατί ο καπνός είναι πάρα πολύς. Ο αέρας είναι τόσο ισχυρός που δεν μπορούμε να ζυγώσουμε», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ