ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Καλύβια: Μήνυμα από το 112 σε κατοίκους να εκκενώσουν τους οικισμούς

Φωτιά στα Καλύβια: Μήνυμα από το 112 σε κατοίκους να εκκενώσουν τους οικισμούς

Να εκκενώσουν οικισμούς του δήμου Σαρωνικού όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη μεγάλη πυρκαγιά καλεί τους κατοίκους με τρία μηνύματα μέσω του 112 η Πολιτική Προστασία.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Φέριζα, Όλυμπος, της Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ) και Αγιασμόθι, καθώς και το Οικοτροφείο Αργώ όπου βρίσκονταν 27 παιδιά και όλοι μετέβησαν στο γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας.

Στο ένα από τα τρία μηνύματα του 112 καλούνται επίσης να απομακρυνθούν προληπτικά οι κάτοικοι από τους οικισμούς Άγιος Παντελεήμονας και Άρης Σαρωνίδας και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Νέο μήνυμα έλαβαν οι πολίτες μετά τις 16:45 το απόγευμα της Τετάρτης, το οποίο καλεί τους κατοίκους της Αναβύσσου να εκκενώσουν την περιοχή.

Αυτή την ώρα στην πυρκαγιά επιχειρούν 117 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, πέντε αεροσκάφη εκ των οποίων το ένα είναι Σινούκ του στρατού. Επίσης συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ. Επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι ο αρχηγός του ΠΣ αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι στα Καλύβια, έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια της Αναβύσσου, με τον δήμαρχο του Σαρωνικού να δηλώνει ότι καίγονται σπίτια, ενώ εκκενώνονται οικισμοί.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκονται οι οικισμοί «Άγιος Παντελεήμονας» και «Άρης Σαρωνίδας», οι κάτοικοι των οποίων απομακρύνονται.

Και η Πολιτική Προστασία κάλεσε τους κατοίκους, με δύο μηνύματα μέσω του 112, να εκκενώσουν οικισμούς του δήμου Σαρωνικού.

Σημειώνεται πως οι εστίες είναι διάσπαρτες, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Φέριζα, Όλυμπος, της Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ) και Αγιασμόθι, καθώς και το Οικοτροφείο Αργώ όπου βρίσκονταν 27 παιδιά και όλοι μετέβησαν στο γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Σαρωνικού έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στο Open ανέφερε ότι έχουν ήδη καεί κάποια σπίτια.

Κάτοικος της περιοχής ανέφερε στο CNN Greece ότι οι οικίες που έχουν υποστεί ζημιές είναι στην περιοχή της Αναβύσσου, ωστόσο δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για πόσα σπίτια πρόκειται.

«Η φωτιά έχει ήδη κάψει κάποια σπίτια και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο. Αλλού σβήνει αλλού αναζωπυρώνεται η φωτιά. Βγάζουμε κόσμο από τα σπίτια του. Δεν έχω εικόνα ακριβώς γιατί ο καπνός είναι πάρα πολύς. Ο αέρας είναι τόσο ισχυρός που δεν μπορούμε να ζυγώσουμε», ανέφερε ο δήμαρχος.

Σε ένταση βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στα Καλύβια Αττικής, με την αναχαίτιση και την οριοθέτηση της πυρκαγιάς να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική στην ευρύτερη περιοχή.

Για την κατάσβεση επιχειρούν αυτή την ώρα, 117 πυροσβέστες με 35 οχήματα και επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Από αέρος συνδράμουν πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα.

Συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η φωτιά κινείται προς την περιοχή της Αναβύσσου

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο αέρας είναι ισχυρός και δεν επιτρέπει τον έλεγχο της πυρκαγιάς από τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το μέτωπο είναι τεράστιο και φυσάνε πολύ δυνατοί άνεμοι. Αυτή τη στιγμή η φωτιά κινείται προς την περιοχή της Αναβύσσου και της Φωκαίας. Εκκενώθηκε η Φέριζα και θα γίνουν κι άλλες εκκενώσεις σε οικισμούς», τόνισε και στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Ο κόσμος να βοηθήσει την κατάσταση και όπου ζητηθεί η απομάκρυνσή του, να υπακούσει και να μην αντιδρά. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και γίνεται επικίνδυνη λόγω της σφοδρότητας των ανέμων και ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει σε αυτό που ζητούν οι αρμόδιες Αρχές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ