ΕΛΛΑΔΑ

Σε αναβρασμό η Μυτιλήνη: Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις

Σε αναβρασμό η Μυτιλήνη: Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μυτιλήνη μετά τις καταστροφικές φωτιές των τριών προηγούμενων ημερών που κατέστρεψαν ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοxής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.

Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες πέρασαν τη νύχτα στην ύπαιθρο, όπως άλλωστε και τις δύο προηγούμενες, καθώς οι προσπάθειες επαναδημιουργίας του καταυλισμού συναντά την αντίσταση τόσο όσων διέμεναν στον καταυλισμό, με αποτέλεσμα να πυροδοτούν συνεχώς νέες εστίες πυρκαγιών, όσο και των κατοίκων.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφτιαξαν πρόχειρα καταφύγια κάτω από δέντρα, ενώ παιδιά κοιμήθηκαν μέχρι και δίπλα σε κάδους απορριμμάτων.

Ορισμένοι πρόσφυγες μάλιστα βρήκαν καταφύγιο σε παρακείμενο νεκροταφείο, καθώς εκεί υπάρχει βρύση με νερό, και τα παιδιά κοιμούνται πάνω στους τάφους. Από την άλλη, κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν κάνοντας λόγω για βεβήλωση και προσβολή νεκρών.

Η αστυνομία εξακολουθεί να αποτρέπει την προώθησή τους στην ενδοχώρα υπό το φόβο και μιας υγειονομικής εκτροπής λόγω κορωνοϊού αφού, όπως είναι γνωστό, 35 άνθρωποι από το ΚΥΤ βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και κανείς τους δεν βρίσκεται σε απομόνωση, καθώς χάθηκαν τα ίχνη τους μετά τα επεισόδια.

Υπενθυμίζεται Την Πέμπτη, κάτοικοι της γύρω περιοχής, υπό την αιγίδα του δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, αλλά και άλλων τοπικών παραγόντων σχημάτισαν μπλόκα στις οδικές οδούς προκειμένου να αποτρέψουν την επαναδημιουργία του ΚΥΤ.

Με αυτά τα δεδομένα, και με τα τοπικά Μέσα να κάνουν λόγο για «καζάνι που βράζει» και να εκφράζουν φόβους περαιτέρω έντασης, τις τελευταίες ώρες οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί ενισχύονται συνεχώς, ενώ την Παρασκευή το πρωί κατέφτασαν στη Μυτιλήνη οχτώ νέες διμοιρίες των ΜΑΤ καθώς και δύο «αύρες» της αστυνομίας.

Πρόκειται για θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού που έχει στο οπλοστάσιο της η Ελληνική Αστυνομία και των οποίων μια από τις βασικές αποστολές είναι η διάνοιξη/διάσπαση εμποδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η αστυνομία έχει θέσει στο μικροσκόπιο 30 Αφγανούς αιτούντες άσυλο, θεωρώντας τους ως τους βασικούς ενορχηστρωτές των ταραχών.

Την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απεύθυνε μήνυμα προς όσους θεωρούν ότι καίγοντας τον καταυλισμό θα συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Ό,τι έχουν στο μυαλό τους να το ξεχάσουν. Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν ‘διαβατήριο’ για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση. Και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκτιμούμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης

Την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση να συντονιστεί με τη διεθνή κοινότητα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να ανακουφίσει τα δεινά των ευάλωτων ομάδων που φιλοξενούνται στη Μόρια εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Λυπούμαστε βαθιά για τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω εκτόπιση χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ανθρωπιστικούς μας εταίρους για την αξιολόγηση των αναγκών και συνεχίζουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης κρίσιμης βοήθειας όπως τροφή, νερό, στέγη και προστασία σε ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, η Μόργκαν Ορτέιγκους υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονταν με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ