ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση στη Μυτιλήνη: Διαμαρτυρία μεταναστών – Ζητούν να φύγουν από το νησί

Ένταση στη Μυτιλήνη: Διαμαρτυρία μεταναστών – Ζητούν να φύγουν από το νησί
ΙΝΤΙΜΕ

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στη Μυτιλήνη, καθώς περί τους 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες διαμαρτύρονται και ζητούν να φύγουν από το νησί.

Η ατμόσφαιρα στο νησί είναι ηλεκτρισμένη τις τελευταίες τρεις ημέρες, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές που είχαν ως αποτέλεσμα πρόσφυγες και μετανάστες να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται για τρίτη μέρα στον δρόμο, από την είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης μέχρι τον καμένο καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας.

Οι αιτούντες άσυλο έχουν κατακλύσει τον δρόμο και τα γύρω από τον καταυλισμό κτήματα ή τους αύλειους χώρους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές από την Τετάρτη το πρωί, έχοντας στήσει πρόχειρους καταυλισμούς.

Από νωρίς το πρωί, με ελικόπτερα μεταφέρονται σε έκταση του ελληνικού Δημοσίου στην περιοχή του Καρά Τεπέ σκηνές και άλλο υλικό που έφθασε στο αεροδρόμιο της πόλης την Τετάρτη το μεσημέρι.

Επίσης, το πρωί με το πλοίο της γραμμής μεταφέρθηκαν οχήματα της Αστυνομίας, τα οποία παρατάχθηκαν -όλα κατάλληλα στελεχωμένα- σε όλο το μήκος της διαδρομής όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Πρόκειται για 8 διμοιρίες των ΜΑΤ και 2 αστυνομικές «αύρες» που ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες αστυνομικές δυνάμες.

Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω του συνωστισμού που δημιουργείται, διανέμεται φαγητό και νερό, ενώ από το πρωί τρία αυτοκίνητα του ΕΟΔΥ προσφέρουν υπηρεσίες μετακινούμενα με προσωπικό ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι αναμένεται να έρθουν στο αεροδρόμιο της πόλης ειδικές συσκευές γρήγορης ανίχνευσης του κορωνοϊού προκειμένου (rapid tests) να ξεκινήσει η διαδικασία της υγειονομικής θωράκισης της κοινότητας.

Τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες είχε προαναγγείλει άλλωστε την Πέμπτη, κατά τη συνέντευξη τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη συγκράτησης της διασποράς του ιού ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο και απομόνωσης των κρουσμάτων.

Με την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή, «ενισχύονται» και τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με τους αιτούντες άσυλο, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων διαμένει αυτή τη στιγμή στους δρόμους, υπό υγειονομικά απειλητικές συνθήκες.

Αντιδρούν οι κάτοικοι

Οι προσπάθειες επαναδημιουργίας του καταυλισμού, ωστόσο, φέρουν την έντονη αντίσταση των κατοίκων, οι οποίοι με μπλόκα και επιστολές διαμαρτυρίας, ζητούν την απομάκρυνσης της «υγειονομικής βόμβας», όπως την αποκαλούν, από το νησί.

«Mε λύπη πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις σας για προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων από το πρόσφατα κατεστραμμένο ΚΥΤ της Μόριας, στο στρατόπεδο στην περιοχή ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ Λεμονού του Δήμου Μυτιλήνης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η επιστολή που απέστειλαν την Πέμπτη οι επιχειρηματίες του Καρά Τεπέ προς τον δήμαρχο Μυτιλήνης.

«Η ενέργεια σας αυτή μας βρίσκει αντίθετους καθώς αυτή η ‘προσωρινή δομή’ φιλοξενίας μεταναστών, ουσιαστικά πρόκειται να γίνει ένας νέος καταυλισμός με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία της ήδη επιβαρυμένης περιοχής του Καρά Τεπέ», συνεχίζουν οι επιχειρηματίες.

Υποκινητές μέσω facebook «βλέπουν οι Αρχές»

Παράλληλα στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες τέσσερις κλειστές ομάδες στο facebook , καθώς μέσα από αυτές φαίνεται να καλλιεργήθηκε το κλίμα για την εξέγερση στη Μόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στις συγκεκριμένες σελίδες των social media έμπαιναν καθημερινά και συνομιλούσαν αλλοδαποί που διαμένουν στη Μόρια, ενώ μέλη των συγκεκριμένων γκρουπ ήταν αλληλέγγυοι, μέλη ΜΚΟ, κάποιες από τις οποίες δεν δραστηριοποιούνται πια στο νησί, αλλά και αλλοδαποί που διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού.

Ο κορωνοϊός και το ενδεχόμενο, αν εμφανιστούν θετικά κρούσματα, να πρέπει να μπουν σε απομόνωση, ήταν θέμα συζήτησης αρκετές φορές ανάμεσα στα μέλη των ομάδων, με κάποιους να υποκινούν τους αλλοδαπούς ότι πρέπει «να αντιδράσουν και να αντισταθούν» σε περίπτωση που επιλεγεί η λύση της απομόνωσης για τα θετικά κρούσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ