ΕΛΛΑΔΑ

Το CNN Greece στη Μυτιλήνη: Ένταση, πετροπόλεμος και εικόνες ντροπής για μια ακόμη ημέρα

Το CNN Greece στη Μυτιλήνη: Ένταση, πετροπόλεμος και εικόνες ντροπής για μια ακόμη ημέρα

«Ηλεκτρισμένη» παραμένει η ατμόσφαιρα στη Μυτιλήνη μετά από τις φωτιές στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, με πρόσφυγες και μετανάστες να περνούν ακόμη μια βραδιά σε δρόμους και χωράφια και να προχωρούν σήμερα σε μια ακόμη διαμαρτυρία, ζητώντας να τους επιτραπεί να αποχωρήσουν από το νησί.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατασκευή νέου κέντρου προσφύγων στο Καρά Τεπέ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο μεταξύ των προσφύγων όσο και από τους κατοίκους.

Το πρωί του Σαββάτου, όπως αναφέρει η απεσταλμένη του CNN Greece Ευδοκία Μύτιλη, περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησαν διαμαρτυρία για το νέο κέντρο, οι εργασίες για την κατασκευή του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας εκδηλώθηκε πυρκαγιά περίπου 100 μέτρα από το σημείο της διαμαρτυρίας, η οποία ετέθη γρήγορα υπό έλεγχο από δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Λίγη ώρα αργότερα, επικράτησε ένταση με ομάδα μεταναστών να πετούν αντικείμενα και πέτρες στα ΜΑΤ, που απάντησαν με ρίψη χημικών.

Η νέα δομή

Οι σκηνές στήνονται πίσω από το πεδίο βολής του Καρέ Τεπέ, σε έκταση που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.

Την Παρασκευή υπήρχε έντονη κινητικότητα στο νησί, τόσο στην περιοχή του Καρά Τεπέ όσο και στην πόλη της Μυτιλήνης.

Κλούβες της αστυνομίας και «αύρες» αποβιβάστηκαν στο λιμάνι για να συμμετέχουν στα μέτρα ασφαλείας και να οδηγήσουν σταδιακά τους πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν άστεγοι προς την περιοχή του Καρά Τεπέ.

119200801_933666890462718_1096345007585373989_n.jpg
Προσφυγόπουλο προσφέρει λουλούδι σε άνδρα των ΜΑΤ / CNN Greece - Ευδοκία Μύτιλη


Οι εργασίες για την τοποθέτηση των σκηνών συνεχίζονται και σήμερα με εντατικούς ρυθμούς.

Στις εν λόγω προσπάθειες συμμετέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών με επιστολή της στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας ζητά να μην εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο στήσιμο του καταυλισμού.

Διαμαρτυρίες υπάρχουν, επίσης, και από τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΚΥΤ, επειδή συμμετέχουν στη μεταφορά σκηνών με ελικόπτερα και στο στήσιμο σκηνών.

Ξεκινά από σήμερα η φιλοξενία αιτούντων άσυλο στη νέα δομή

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, ο Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε πως η φιλοξενία αιτούντων άσυλο στη νέα δομή στο Καρά Τεπέ θα ξεκινήσει από σήμερα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως θα γίνουν rapid test κορωνοϊού σε όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που θα ξεκινήσουν να μπαίνουν στη δομή.

Όσοι είναι συμπτωματικοί ή ασυμπτωματικοί θα μεταφέρονται σε ειδική δομή καραντίνας που είναι ήδη έτοιμη.

Ο κ. Μηταράκης, που βρίσκεται στη Μυτιλήνη και έδωσε τη συνέντευξη από τη νέα δομή στο Καρά Τεπέ, τόνισε πως τα νησιά δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο το βάρος του μεταναστευτικού.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της.

Μάλιστα, ανέφερε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει απομακρύνει φέτος από τα νησιά 25.000 άτομα ενώ παράλληλα έχει μηδενίσει τις προσφυγικές ροές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ