ΕΛΛΑΔΑ

Χώρα σε κατάσταση SOS

Χώρα σε κατάσταση SOS
Getty Images/Ideal Images

Μία μόλις εβδομάδα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκία στις 7 Μαρτίου, το προσφυγικό εξελίσσεται σε δυσεπίλυτο πρόβλημα τόσο για την Αθήνα όσο και για τις Βρυξέλλες. 

Μόνο στην Ειδομένη βρίσκονται πάνω από 6 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Λίγο μετά τις 9 το βράδυ η ΠΓΔΜ άνοιξε τα σύνορα για περιορισμένη είσοδο και επέτρεψε την είσοδο σε μόλις 400 πρόσφυγες.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα η κατάσταση παραμένει ασφυκτική καθώς οι υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας δήλωσε την Κυριακή ότι η Ελλάδα προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καθώς υπολογίζει ότι 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας το Μάρτιο, ενώ υπολογίζονται ότι θα φτάσουν τους 200.000 το καλοκαίρι.

Η χώρα αδυνατεί να διαχειριστεί από μόνη της ακόμα και τις πρώτες ανάγκες των ανθρώπων από τον δικό της προϋπολογισμό και ενώ οι ροές από την Τουρκία εξακολουθούν να κατευθύνονται απρόσκοπτα προς τα ελληνικά παράλια. Μόνο σήμερα έφτασαν στον Πειραιά πάνω από 2000 πρόσφυγες. Περίπου 500 διανυκτέρευσαν χθες σε εγκαταστάσεις του λιμανιού, ενώ οι υπόλοιποι διοχετεύτηκαν σε Σχιστό, Διαβατά και Ελληνικό.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής προκειμένου να εξετάσει τους τρόπους συμβολής της Περιφέρειας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Νέα κόντρα Ελλάδας - Αυστρίας

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση Βιέννης – Αθήνας για τη διαχείριση. Σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα ο Νίκος Κοτζιάς άσκησε σφοδρή κριτική στην Αυστρία κατηγορώντας της ότι οι χειρισμοί της μπορούν να οδηγήσουν σε διάσπαση την ΕΕ.

Προσθέτει ότι «η Αυστρία είναι μια καλή φίλη» και πως ο ίδιος τρέφει συμπάθεια προς τον αυστριακό πολιτισμό, όμως κανείς δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις που «πνίγουν» μια χώρα – μέλος της ΕΕ και μετά να ζητάει να έρθει στην Αθήνα για το «σόου».

«Δεν χρειαζόμαστε κανένα σόου, αλλά μία πολιτική, η οποία προωθεί την ενοποίηση και υπεραμύνεται της ενότητας της Ευρώπης», τονίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την απόρριψη από την Ελλάδα για επίσκεψη της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα.

Επιπλέον, σημειώνει ότι τον ενοχλούν τα ψέματα, όπως συνέβη στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, όπου η Αυστριακή υπουργός, εξερχόμενη της συνεδρίασης, ισχυρίστηκε πως ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών (σσ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας) ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Frontex δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τα σύνορα, «κάτι που ο Έλληνας υπουργός ποτέ δεν έχει πει».

xarts prosfyges copy

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, το οποίο μάλιστα έχει ποσοτικοποιήσει σε είδη, σε χρήματα και σε προσωπικό.

Έκανε λόγο για τέσσερα κέντρα υποδοχής στη Μακεδονία και για επιμερισμό των υπολοίπων κατά μήκος του άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, τα οποία όπως διασαφήνισε δεν θα είναι κέντρα φιλοξενίας, αλλά έκτακτης ανάγκης.

Κατά την εκτίμησή του, μάλιστα, μέσα στον επόμενο μήνα υπολογίζεται ότι θα έχουν εγκλωβιστεί 50.000 με 70.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα.

Ο υπολογισμός για τον οποίο έκανε λόγο ο υπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA επιβεβαιώνει τους φόβους για 200.000 εγκλωβισμένους ανθρώπους μέχρι το καλοκαίρι οι οποίοι και έχουν οδηγήσει κατά πως φαίνεται και τις Βρυξέλλες στην επεξεργασία σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων που επικαλείται ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής.

Το σχέδιο αυτό μάλιστα αναφέρεται ότι θα περιλαμβάνει καταυλισμούς από τον Ερυθρό Σταυρό στα πρότυπα ανάλογων στην Αφρική, την Ιορδανία και τον Λίβανο, αλλά και τη διανομή χρημάτων στους πρόσφυγες υπό τη μορφή κουπονιών για τις βασικές τους ανάγκες.

Το πρώτο σχέδιο είναι αυτό που εφαρμόζεται σε μία σειρά από χώρες της Αφρικής, αλλά και στον Λίβανο και την Ιορδανία, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές (στην περίπτωση του Λιβάνου φτάνουν και το 50% του πληθυσμού της χώρας). Εκεί η Ε.Ε., μέσω του αρμόδιου επιτρόπου για ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική προστασία, Χρ. Στυλιανίδη, έχει συμβάλει με το να προσφέρει τη χρηματοδότηση σε έναν διεθνή οργανισμό, όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών – δηλαδή στήσιμο σκηνών, παροχή τροφής, ύδρευσης, αποχέτευσης, φύλαξης, ιατρικής βοήθειας κ.λπ.

Σχέδια και από την Ε.Ε

Την ίδια ώρα σχέδια εκτάκτου ανάγκης καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρώτο σχέδιο είναι αντίστοιχο με όσα εφαρμόζονται σε χώρες της Αφρικής που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές. Σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ θα προσφέρει χρηματοδότηση σε έναν διεθνή οργανισμό προκειμένου να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί. Θα δημιουργηθεί, δηλαδή, μια συγκεκριμένη περιοχή η οποία θα αναλάβει να επωμιστεί όλο το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων

Εναλλακτικά, εξετάζεται να δίνονται σε πρόσφυγες χρήματα ή κουπόνια με τα οποία να μπορούν να διαμένουν σε ξενοδοχεία ή να ενοικιάζουν διαμερίσματα και να αγοράζουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Πρόκειται για ένα τρόπο που δεν περιθωριοποιεί τους πρόσφυγες και δίνει ενίσχυση στην τοπική οικονομία.

Πρόσφυγες σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα, οικογένειες

Επιπλέον, όπως αποκάλυψε η Κατερίνα Κιτίδη μικώντας στο CNN Greece, η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ καταρτίζει σχέδιο για φιλοξενεία 20.000 προσφύγων σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα και ανάδοχες οικογένειες.

Μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο της 25ης Οκτωβρίου του 2015, η Ύπατη Αρμοστεία δεσμεύτηκε να δημιουργήσει 20.000 θέσεις υποδοχής, για υποψήφιους για το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης και άλλους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

“Αυτές οι θέσεις θα δοθούν με 4 διαφορετικούς τρόπους. Ο ένας είναι η ενοικίαση ξενοδοχείων, ο δεύτερος είναι τα κουπόνια για ξενοδοχεία, ο τρίτος είναι η ενοικίαση διαμερισμάτων και ο τέταρτος είναι οι ανάδοχες οικογένειες”, αναφέρει στο CNN Greece η Κατερίνα Κιτίδη, μέλος του τομέα Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

“Το πρόγραμμα των ανάδοχων οικογενειών δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, είναι κάτι το οποίο εξετάζεται όσο αναπτύσσονται και οι ανάγκες που πρόκειται να καλυφθούν από το πρόγραμμα”, τονίζει η ίδια.

Παρέμβαση Αβραμόπουλου

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου, με τον επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο να δηλώνει στην Καθημερινή ότι "πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να ελέγξουμε την κατάσταση" και να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής σχεδίων έκτακτης ανάγκης.

Προσθέτει ότι "αν όλοι δεν αναλάβουν τις επόμενες επτά μέρες το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, τότε θα περάσουμε στην εφαρμογή πλάνων έκτακτης ανάγκης".

Μπροστά στο διπλωματικό και ανθρωπιστικό αδιέξοδο της διάστασης απόψεων με παραδοσιακούς της συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αθήνα δρομολογεί το Συμβούλιο των Αρχηγών πριν τη σύνοδο κορυφής ενώ την Τρίτη στο Βελιγράδι θα γίνει επιχειρησιακή συνάντηση των αρχηγών της αστυνομίας της Γερμανίας, της Ολλανδίας και χωρών των δυτικών Βαλκανίων με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.

Πιάνει δουλειά το ΝΑΤΟ, αλλά...

Την ίδια ώρα, μέχρι τη Τρίτη δεν αναμένεται καμία απολύτως κίνηση της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο και την 1η Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να πλεύσει μεταξύ Λέσβου και τουρκικών παραλίων το γερμανικό πλοίο Bonn.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να αναζητήσει δουλεμπορικά σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες αλλά για να αποτελέσει το επικοινωνιακο σκηνικό για την υψηλού επιπέδου επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργός Άμυνας που θα έρθει στο Αιγαίο συνοδευόμενη από πλήθος τηλεοπτικών συνεργείων και θα επιβιβαστεί στο γερμανικό πολεμικό σκάφος.

Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μετά τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ και εφόσον η Ευρώπη παραμείνει ενωμένη "τα πράγματα θα γίνουν πολύ καλύτερα τις επόμενες ημέρες, τους επόμενους μήνες".

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ