ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Γώγος: Στο 60% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής

Κορωνοϊός – Γώγος: Στο 60% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής
Φωτογραφεία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Στις αιτίες που καθιστούν αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Αττική αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

«Η κάλυψη των κλινών στην Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι σαφώς μεγαλύτερη και είναι περίπου στο 60% σε σχέση με τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ», αποκάλυψε ο κ. Γώγος μιλώντας στο «Θέμα FM» κάνοντας λόγο για «σοβαρά πάσχοντες».

«Αυτό μας δίνει μια αίσθηση κινδύνου και πρέπει να προλάβουμε. Το σημαντικό με τον κορωνοϊό είναι να προλαβαίνεις» επισήμανε ο κ. Γώγος, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα λήψης επιπλέον προληπτικών μέτρων.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική έχει επιβαρυνθεί, ο καθηγητής εξήγησε ότι «η κατάσταση αυτή είναι απόνερα της διασποράς στις μικρότερες ηλικίες το καλοκαίρι. Αυτή η ηλικία των 20-30 σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα των 40αρηδων μετάφερε την καμπύλη προς τους 50αρηδες και πάει τα σοβαρότερα περιστατικά προς τις μεγαλύτερες ηλικίες. Υπάρχει ένας αριθμός ασθενών σε μικρότερες ηλικίες κάτω των 60 ετών. Οι βαρέως πάσχοντες είναι περίπου 70 ετών κατά μέσο όρο», επισήμανε.

«Η Αθήνα είναι μια περιοχή όπου η διασπορά είναι ευκολότερη, υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει εστίαση, υπάρχουν τα μπαρ, υπάρχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς που αποτελούν επιπρόσθετο κίνδυνο. Ελπίζουμε στα σχολεία να εξελιχθούν τα πράγματα όπως πρέπει. Τα παιδιά είναι λιγότεροι μεταδότες» πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν τα παιδιά φοράνε μάσκες η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρή. Και επειδή στα παιδιά υπάρχει μια ιδιαίτερη επιτήρηση, ελπίζουμε οι στενές επαφές να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Υπάρχει κίνδυνος αλλά ελπίζουμε ότι με την επιτήρηση θα αντιμετωπιστεί».

«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μόνο τα μέτρα αλλά και η εφαρμογή τους. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη παρακολούθηση και επιτήρηση των μέτρων» πρόσθεσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Όπως διευκρίνισε «η πρόταση είναι η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς, εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός. Δεν έχουμε μπει ακόμα στο ‘μάσκα παντού για όλους’», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Δικαιολογώντας, τέλος, τη σκέψη για οριζόντια μέτρα στην Αττική είπε ότι «η οριζοντίωση των μέτρων μάλλον χρήσιμη θα είναι. Σε μια πόλη που έχει τόσους δήμους ο επιμερισμός δεν θα οδηγούσε πουθενά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ