ΕΛΛΑΔΑ

Δήμαρχος Πέλλας: Θερμοκέφαλοι πίσω από τις πυρκαγιές στα στρατόπεδα στα Γιαννιτσά

Δήμαρχος Πέλλας: Θερμοκέφαλοι πίσω από τις πυρκαγιές στα στρατόπεδα στα Γιαννιτσά

Σε ενέργειες ανεγκέφαλων αποδίδει ο δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, τους εμπρησμούς στα στρατόπεδα Καψάλη και Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά.

Η πυρκαγιά στο στρατόπεδο Φιλιππάκου ξέσπασε ενώ έξω από την πύλη ήταν συγκεντρωμένα περίπου 300 άτομα, το βράδυ του Σαββάτου. Στην πύλη είχαν κρεμάσει πανό με το σύνθημα «Έξω από την πόλη τα hotspots», ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών. Η φωτιά κατέστρεψε την οροφή του κτιρίου η οποία και κατέρρευσε.

Μια δεύτερη φωτιά ξέσπασε το πρωί της Κυριακής, στο στρατόπεδο Καψάλη, η οποία σβήστηκε πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Ο δήμαρχος καταδίκασε τις πράξεις αυτές ωστόσο κάνει λόγο για «αιφνιδιασμό» της δημοτικής αρχής μετά την απόφαση να εγκατασταθεί εκεί ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Την Παρασκευή είχε προηγηθεί δημοτικό συμβούλιο κατά το οποίο εκφράστηκαν ακραίες απόψεις για την φιλοξενία των προσφύγων ενώ αποφασίστηκε αντιπροσωπεία αιρετών να συναντηθεί άμεσα με τους αρμόδιους για το μεταναστευτικό υπουργούς, προκειμένου να εξηγήσει ότι είναι εντελώς λανθασμένη η απόφαση να στηθεί μέσα στην πόλη των Γιαννιτσών ένας χώρος φιλοξενίας τεσσάρων χιλιάδων μεταναστών.

Παρά την απόφαση για την περιφρούρηση του στρατοπέδου Φιλιππάκου δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την πυρκαγιά.

Ερωτηθείς αν τα κίνητρα είναι ρατσιστικά, ο κ. Στάμκος απάντησε ότι οπωσδήποτε ήταν ενέργειες ανθρώπων που «αντιτίθενται σθεναρά» στην εγκατάσταση των προσφύγων.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια των συμβάντων, η αστυνομία αναφέρει πως αναμένει το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ