ΕΛΛΑΔΑ

Στους 1.200 οι εγκατεστημένοι αιτούντες άσυλο στο Καρά Τεπέ - Χιλιάδες ακόμη στο δρόμο

Στους 1.200 οι εγκατεστημένοι αιτούντες άσυλο στο Καρά Τεπέ - Χιλιάδες ακόμη στο δρόμο
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στους 1.200 υπολογίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες οι έχουν εισέλθει στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, από το Σαββάτο το μεσημέρι, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι και το πρωί της Τετάρτης.

Από αυτούς κατά την εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν, προκειμένου να μπουν στη νέα δομή 35 βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορωνοϊού. Στο σύνολό τους τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί εκεί.

Η πρώτη φάση δημιουργίας του προσωρινού κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ ολοκληρώθηκε την Τρίτη, με την τοποθέτηση σκηνών για την στέγαση των προσφύγων και μεταναστών που έμειναν χωρίς στέγη μετά την καταστροφή του καταυλισμού της Μόριας.

Την Τρίτη εξάλλου τοπικά σωματεία, φορείς και εργατικά κέντρα πραγματοποίησαν στη Μυτιλήνη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη χρήση της περιοχής του πεδίου βολής του Καρά Τεπέ ως χώρο προσωρινής διαμονής των αιτούντων άσυλο.

mitilini_sygkentrosi.jpg
Από τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων και φορέωνΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το υπουργείο Μετανάστευσης έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαμόρφωση χώρων διοίκησης στην είσοδο του νέου κέντρου, χώρου για τη διενέργεια ελέγχων για COVID-19, καθώς και ειδικού χώρου υγειονομικής απομόνωσης των κρουσμάτων.

Επιπροσθέτως, έχει πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση των σκηνών, ενώ η τοποθέτηση των επωφελούμενων σε σκηνές πραγματοποιείται με βάση την εθνικότητά τους.

Την ίδια στιγμή, η εθνική οδός Μυτιλήνης - Θερμής από το ύψος της βόρειας εισόδου της πόλης μέχρι τη νέα δομή παραμένει κλειστή για 8η μέρα από χιλιάδες πυρόπληκτους φυγάδες του καταυλισμού της Μόριας οι οποίοι ζουν στο δρόμο όσο και στα γύρω κτήματα και τους αύλειους χώρους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές.

Έξι συλλήψεις για τους εμπρησμούς της Μόριας

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη, δια στόματος του ίδιου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδηανακοινώθηκε η σύλληψη των υπόπτων για τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τον καταυλισμό στη Μόρια. Ειδικότερα η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη έξι Αφγανών (πέντε αρχικά και έναν ακόμη στη συνέχεια), οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τους εμπρησμούς.

«Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται. Είναι πέντε νεαρά άτομα αλλοδαποί. Αναζητείται άλλος ένας. Η αστυνομία δούλεψε μεθοδικά, έβαλε τέλος σε σενάρια και αβάσιμες υποθέσεις. Οι κάθε λογής ακραίοι διαψεύσθηκαν και πάλι. Το κράτος ανασυντάσσεται. Αποδεικνύει κάθε μέρα ότι είναι εδώ με αυστηρότητα, ευαισθησία, νομιμότητα και ανθρωπισμό. Οι μετανάστες , όπως και οι κάτοικοι έχουν συμφέρον να αποδεχθούν τις προτάσεις μας και την πραγματικότητα της νέας δομής. Ενα είναι βέβαιο... Η Μυτιλήνη δεν αντέχει άλλα συνθήματα, θέλει σοβαρότητα και στιβαρή διοίκηση. Σας διαβεβαιώ πως λογική και η νομιμότητα, η ασφάλεια, η υγεία και η κανονική ζωή θα επικρατήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ συνεχάρη την αστυνομία για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ