ΕΛΛΑΔΑ

Χάος στην Ειδομένη

Χάος στην Ειδομένη
twitter/‏@anjk-@mkalinowskaa

Καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ πραγματοποιούν εκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι προηγουμένως, σε κλίμα έντασης, έριξαν τη συρματένια περίφραξη των γραμμών.

Οι Αρχές της ΠΓΔΜ επιδορθώνουν τις ζημιές που προκλήθηκαν νωρίτερα όταν εκατοντάδες πρόσφυγες κινήθηκαν μαζικά εναντίον του φράχτη.

Εν τω μεταξύ, πρόσφυγες και μετανάστες επιστρέφουν από την Ειδομένη στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο, Σάκης Παπαθεμελής.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπαθεμελής, όχι μόνο δεν φεύγουν άνθρωποι από τα Διαβατά με προορισμό την Ειδομένη αλλά κάποιοι από εκείνους που είχαν φύγει τις προηγούμενες μέρες επιστρέφουν πίσω με ταξί.

Επιπλέον, ο κ. Παπαθεμελής διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή στα Διαβατά βρίσκονται περίπου δύο χιλιάδες άτομα και σημείωσε ότι δεν μεταφέρονται εκεί με λεωφορεία άλλοι πρόσφυγες ή μετανάστες. Χαρακτήρισε, τέλος, ομαλή την κατάσταση εντός του Κέντρου.

[Νωρίτερα]

Έκρυθυμη είναι η κατάσταση αυτή την ώρα στον καταυλισμό της Ειδομένης, καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες κινήθηκαν μαζικά εναντίον του φράχτη και κατάφεραν να τον ρίξουν. Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ τους απώθησαν με δακρυγόνα.

Τις εικόνες μεταδίδουν σε απευθείας σύνδεση όλα τα μεγάλα δορυφορικά δίκτυα του κόσμου.

Σε αυτές φαίνονται εκατοντάδες άνθρωποι να κρατούν μωρά και τα υπάρχοντά τους στα χέρια, να σπρώχνονται μεταξύ τους και όλοι μαζί να ορμούν στον σιδερένιο φράχτη.

idomeni2

Πηγή: twitter/‏@Dabidik

Από χθες, οι πρόσφυγες ζητούν να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Οι περισσότεροι απ' αυτούς μάζεψαν νωρίτερα το βιος τους και κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές έως και το σημείο όπου υψώνεται ο μεταλλικός φράχτης με την ΠΓΔΜ.

Η αναστάτωση προκλήθηκε από την είδηση πως άνοιξαν τα σύνορα κι ότι επρόκειτο να δοθεί άδεια εισόδου σε 50 άτομα.

idomeni1

Πηγή: twitter/‏@Dabidik

Εκατοντάδες πρόσφυγες διαδήλωσαν την Κυριακή, καταλαμβάνοντας και πάλι τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Το Σάββατο, 310 άνθρωποι πέρασαν στην πΓΔΜ ενώ την Παρασκευή άλλοι 22. Συνολικά, αυτοί που περιμένουν υπολογίζονται στους 22.000.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ