ΕΛΛΑΔΑ

Νικήτας Κανάκης: Το κράτος απουσιάζει

Νικήτας Κανάκης: Το κράτος απουσιάζει
EUROKINISSI

“Σε ένα μεγάλο βαθμό οι πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι και οι μετανάστες καλύπτονται ουσιαστικά από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως είναι οι Γιατροί του Κόσμου. Προς το παρόν αυτό μπορεί να καλυφθεί για μικρό διάστημα”, τονίζει στο CNN Greece ο κ. Νικήτας Κανάκης, επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου και προσθέτει:

“Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι είναι πρακτικά αδύνατο και όσο αυξάνεται ο αριθμός, οι οργανώσεις με τις δικές τους προμήθειες και χωρίς καμία πρόβλεψη από το κράτος να καλύπτουμε τις ανάγκες”.

“Ανοίγουν κέντρα συνεχώς, χωρίς κανένα προγραμματισμό, χωρίς καμία συζήτηση με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και μας ζητάνε ουσιαστικά να τρέξουμε και να καλύψουμε το πρόβλημα. Αυτό έχει ένα όριο”, επισημαίνει ο ίδιος.

“Εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι όσο μεγαλώνει το διάστημα, η δυνατότητα των εθελοντών, που είναι σε οριακά σημεία, θα μειώνεται, όπως και η δυνατότητα να έχουμε τα αναγκαία φάρμακα”, υπογραμμίζει.

“Ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι μπαίνει σε εφαρμογή ένα plan b, στο οποίο έχει ζητηθεί η έκτακτη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτό έχει προβλεφθεί και η κάλυψη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη”, ανέφερε ο κ. Κανάκης, απαντώντας στο ερώτημα για το που θα βρεθούν οι πόροι για τη χρηματοδότηση.

Επιπλέον, επισήμανε τη δυσκολία που έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την κάλυψη του ντόπιου πληθυσμού να σηκώσει αυτό το βάρος. “Θα πρέπει εκεί να υπάρχει μια πρόβλεψη, κυρίως για εφόδια, αναλώσιμα, φάρμακα, για το πώς ακριβώς θα αντιμετωπιστεί αυτό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ