ΕΛΛΑΔΑ

Ο «Ιανός» χτυπά από τα δυτικά τη χώρα – Η πορεία του κυκλώνα και τα μέτρα προστασίας

Ο «Ιανός» χτυπά από τα δυτικά τη χώρα – Η πορεία του κυκλώνα και τα μέτρα προστασίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» είναι Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη, με τα πρώτα φαινόμενα να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται και οι περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, αφού τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα «χτυπήσουν» και αυτές τις περιοχές.

 

Ήδη οι κάτοικοι των τριών νησιών του Ιονίου, βρίσκονται σε επιφυλακή, φοβούμενοι το «χτύπημα του μεσογειακού κυκλώνα. Γι' αυτό το λόγο το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση όπου προβαίνει σε «ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια του νησιού, από σήμερα Πέμπτη 17-9-2020 έως και αύριο Παρασκευή 18-9-2020 αργά τη νύχτα».

Οι πολύ δυνατές ριπές ανέμου έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και ο «Ιανός» χτυπά την πόρτα των νησιών του Ιονίου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

«Ιανός» - Χαρδαλιάς: Πού αναμένεται μεγάλος όγκος νερού - Το επιχειρησιακό σχέδιο

Η πορεία της κακοκαιρίας προς την Ελλάδα

Η πορεία του «Ιανού» προς την Ελλάδα, καταγράφηκε από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επεξεργάστηκε και οπτικοπόιησε τα δεδομένα του δορυφόρου και ετοίμασε το βίντεο που ακολουθεί και παρουσιάζει την κίνηση του συστήματος προς την χώρα μας έως το απόγευμα της Πέμπτης 17/09. Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι κορυφές των νεφών οι οποίες υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 13 χιλιόμετρα. Στο ίδιο βίντεο φαίνονται και οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αλλάζει πορεία - Πού αναμένεται να «χτυπήσει»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το windy.com, η κακοκαιρία αλλάζει πορεία και δεν θα περάσει από το κέντρο της Πελοποννήσου τις επόμενες ώρες.

Η κατεύθυνση του μεσογειακού κυκλώνα είναι νότια και μέχρι το Σάββατο αναμένεται να εξασθενήσει, περνώντας από τη Δυτική Πελοπόννησο και τα Επτάνησα, με πορεία νότια, για να περάσει δυτικά της Κρήτης.

Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκκας επιβεβαίωσε ότι αναμένονται έντονα φαινόμενα για τις επόμενες 48 ώρες τα «οποία δεν μπορούμε να καθορίσουμε γεωγραφικά που θα εκδηλωθούν» αφού το φαινόμενο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το να κατευθυνθεί νότια δεν είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη καθώς «αν ερχόταν προς την Αττική, από χερσαίες δηλαδή περιοχές, θα αποδυναμωνόταν πολύ το φαινόμενο. Όταν περνάει από χερσαίες περιοχές αποφορτίζεται και στο τέλος αποσβένεται τελείως».

«Όταν κατευθυνθεί προς την νότια Πελοπόννησο, πολύ φοβάμαι ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Αν είναι ακριβώς στην ακτογραμμή ενισχύεται από την θαλάσσια μάζα, κι αποφορτίζεται με έντονο τρόπο στον χερσαίο χώρο, θα έχουμε δηλαδή έντονα φαινόμενα στην Πάτρα, την Κυλλήνη, την Ζαχάρω, την Κυπαρισσία και την Μεθώνη.

Αν ακολουθηθεί αυτό το δρομολόγιο θα έχουμε φαινόμενα όπως αυτά πέρυσι το καλοκαίρι στην Χαλκιδική. Αν έμπαινε εγκάρσια σε χερσαίο χώρο θα αποφορτιζόταν σταδιακά», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Μηνύματα από το 112

Την ίδια ώρα, η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα σχετικά με την κακοκαιρία «Ιανός», που εστάλη μέσω του 112 στους κατοίκους της Κεφαλονιάς, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας.

Πρόβλημα ηλεκτροδότησης

Προβλήματα μικρής κλίμακας με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν πολλά χωριά σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, να διορθώνουν άμεσα τις βλάβες που δημιουργούνται. Το πιο μεγάλο πρόβλημα, μέχρι στιγμής, το αντιμετώπισε η Ιθάκη, εξαιτίας φωτιάς σε πυλώνα. Η βλάβη αποκαταστάθηκε μετά από περίπου μια ώρα.

Χωρίς συγκοινωνία

Δεμένα βρίσκονται τα πλοία στα λιμάνια των νησιών εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο νότια Ιόνιο. Από τις 12 μεσημέρι της Πέμπτης, έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου το οποίο αναμένεται να ισχύσει έως και το απόγευμα της Παρασκευής.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη να μένουν αποκλεισμένα από την υπόλοιπη χώρα ελέω κυκλώνα.

Δείτε στην γκάλερι τα τεράστια κύματα στην Ζάκυνθο:

Αυξημένη ετοιμότητα

Σε αυξημένη επιφυλακή και έτοιμοι να αναμετρηθούν με το σπάνιο φαινόμενο που αναμένεται να πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας μας από το απόγευμα της και μέχρι και την Κυριακή, δηλώνουν οι αρμόδιοι φορείς στις περιφέρειες Ιωνίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.

Μιλώντας στο CNN Greece, εκπρόσωποι των τριών Περιφερειών, τις οποίες κυρίως εκτιμάται ότι θα «επισκεφτεί» ο μεσογειακός κυκλώνας, παρότι δηλώνουν ότι έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπηση τυχόν προβλημάτων, εκφράζουν παράλληλα την ανησυχία τους, καθώς πρόκειται για ένα απρόβλεπτο και σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στη Δυτική Ελλάδα και με σκοπό την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας.

Στην Αχαΐα

Ειδικότερα, στην Αχαΐα, θα ισχύει μέχρι τις 9:00 αύριο το βράδυ απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου και λεωφορείων, καθώς και παντός είδους οχημάτων που έλκουν τροχήλατα, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου.

* Στην Ολυμπία Οδό, από το 205ο χιλιόμετρο έως την χιλιομετρική θέση 222,920.

* Κατά μήκος της εθνικής οδού Πατρών -Πύργου, της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών -Πύργου, καθώς και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών -Κορίνθου.

* Στην γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επίσης, θα ισχύσει ολική διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στην παλαιά γέφυρα Ροδιάς Αιγιαλείας, που ενώνει τις τοπικές κοινότητες Νικολαίικα και Ροδιά, από τις 06:00 αύριο το πρωί και για χρονικό διάστημα 48 ωρών.

Στην Ηλεία

Στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των προαναφερόμενων οχημάτων θα ισχύει μέχρι και την εξασθένηση των καιρικών φαινομένων, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

* Στην νέα εθνική οδό Πατρών - Πύργου, από το ύψος της τοπικής κοινότητας Βουπράσιο, έως τον Πύργο.

* Στην νέα εθνική οδό Πύργου - Κυπαρισσίας, από το 4ο χιλιόμετρο έως την γέφυρα του ποταμού, Νέδα.

* Στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου, από τα όρια µε την περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας έως τον Πύργο.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων που έχουν προαναφερθεί θα ισχύει μέχρι και την λήξη των καιρικών φαινομένων, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

* Στην Ιονία Οδό, από τον ανισόπεδο κόμβο του Αντιρρίου έως τον ανισόπεδο κόμβο της Άρτας.

* Στη νέα εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, από τον κόμβο του Αντιρρίου έως την γέφυρα Αλάμπεη και από την χιλιομετρική θέση 59+681 έως το 139ο χιλιόμετρο.

* Στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιτέας, από τον κόμβο του Αντιρρίου έως την γέφυρα του Μόρνου.

* Στην εθνική οδό Αμφιλοχίας - Λευκάδας, από την Αμφιλοχία έως το 53ο χιλιόμετρο.

Κλειστά σχολεία την Παρασκευή

Συναγερμός έχει σημάνει με σχολεία να παραμένουν κλειστά αύριο, Παρασκευή, σε περιοχές που θα «χτυπήσουν» τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Αρχικά, κλειστές θα είναι οι σχολικές μονάδες σε όλη την Δυτική Ελλάδα, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για λόγους πρόληψης και εξαιτίας του επικείμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα, το σύνολο του μηχανισμού της Περιφέρειας έχει τεθεί σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής και επαγρύπνησης, ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας σε μήνυμά του προς τους πολίτες της περιοχής και ιδιαίτερα όσους κατοικούν κοντά σε παράκτιες περιοχές ή περιοχές με ποτάμια και μεγάλα ρέματα ή περιοχές που έχουν υποστεί κατά το παρελθόν σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες ή ισχυρούς ανέμους, τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τις υπαίθριες εργασίες και εάν είναι δυνατόν, να μετακινηθούν σε οικίες και περιοχές που βρίσκονται μακριά από ακτές και μεγάλα ποτάμια.

«Ας είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες. Καμία δουλειά και κανένα υλικό αγαθό δεν αξίζουν, όσο η ανθρώπινη υγεία και ζωή. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και να υπακούσουμε στα μέτρα και στους κανόνες. Ιδιαίτερα όμως, όλοι ας έχουμε στο νου μας και τον διπλανό μας, ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά. Κανένα καιρικό φαινόμενο δεν τρομάζει, όσο η άγνοια και η έλλειψη ετοιμότητας» σημειώνει περιφερειάρχης ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ζάκυνθος

Κλειστά, εξάλλου, θα παραμείνουν αύριο και τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν το νησί. Την απόφαση έλαβε ο δήμαρχος του νησιού, Νικήτας Αρετάκης.

Κεφαλονιά-Ιθάκη

H Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ενημέρωσε δια του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σταύρου Τραυλού, τα σχολεία σε Κεφαλονιά και Ιθάκη επίσης δεν θα λειτουργήσουν αύριο, Παρασκευή (18/9), για προληπτικούς λόγους

Άργος-Μυκήνες

Με απόφαση του Δημάρχου Άργους - Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του Δήμου Άργους Μυκηνών συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ για αύριο Παρασκευή 18/9.

Χαλκίδα

Με απόφαση της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα και έχοντας υπόψιν το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Ε.Μ.Υ., διακόπτεται προσωρινά η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών του Δήμου Χαλκιδέων, καθώς και των Δομών των Κ.Δ.Α.Π και Κ.Δ.Α.Π. ΜΕΑ για αύριο, Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020.

Δυτική Ελλάδα: Kαθαρισμoί χειμάρρων ακόμη και σήμερα

Ο Νίκος Γυφτάκης, Διευθυντής πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δήλωσε μιλώντας στο CNN Greece:

«Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα καθώς περιμένουμε τα φαινόμενα να ‘χτυπήσουν’ από σήμερα το απόγευμα. Έχουν οριστεί συντονιστικά όργανα και όλος ο μηχανισμός της περιφέρειας είναι σε επιφυλακή καθώς η περιοχή βρίσκεται στο ‘κόκκινο’ από πλευράς επικινδυνότητας των φαινομένων. Ειδικότερα, αναμένονται άνεμοι έως και 9 μποφόρ καθώς και ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις».

Η Περιφέρεια ακόμη και αυτήν την ώρα, προσπαθώντας να αξιολογήσει τα σημεία που παρουσιάζουν επικινδυνότητα, προχωρεί σε καθαρισμούς χειμάρρων για να προλάαβει τις υπερχειλίσεις υδάτων.

Σημειώνεται ότι η έντονη κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει την περιοχή, έρχεται σε μια χρονική στιγμή που στην περιοχή μαίνονται αρκετές φωτιές, με μεγαλύτερη αυτή στα Συχαινά και τη Βούντενη Αχαϊας, η οποία, αν και σε περιορισμένη πλέον έκταση, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως είπε στo CNN Greece ο κ. Γυφτάκης, η περιφέρεια βρίσκεται σε άμεση και συνεχή επικοινωνία με τους δημάρχους πραγματοποιώντας συνεχείς τηλεδιασκέψεις με βάση το σχέδιο «Δάρδανος» το οποίο αποτελεί εξειδίκευση του Σχεδίου Ξενοκράτης στον τομέα των πλημμυρών.

Στερεά Ελλάδα: Αναμένουμε φαινόμενα σαν κι αυτά που έπληξαν την Εύβοια τον Αύγουστο

Σε αυξημένη ετοιμότητα εν αναμονή της επέλασης του «Ιανού» βρίσκεται και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Μιλώντας στο CNN Greece, ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακατζάς, δήλωσε πως σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού οι περιοχές που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο –άρα και σε επιφυλακή- για την κακοκαιρία εντοπίζονται στα ανατολικά της περιφέρειας και ειδικότερα το κομμάτι Καμμένων Βούρλων - Λοκρών ενώ ο κυκλώνας αναμένεται να κατευθυνθεί στη συνέχεια προς την Εύβοια.

Για το λόγο αυτό, η περιφέρεια είναι σε υψηλή ετοιμότητα από το μεσημέρι της Παρασκευής (οπότε και αναμένεται να πλήξουν την περιοχή ισχυροί άνεμοι, καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις) μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

«Τα φαινόμενα θα είναι παρόμοια με εκείνα που έπληξαν την Εύβοια τον περασμένο Αύγουστο».

Σύμφωνα με τον κ. Καρακατζά, εν αναμονή των έντονων φαινομένων, έχει καθαριστεί το σύνολο των ρεμάτων και των καμένων ενώ ιδιαίτερα ανησυχεί η περιφέρεια για την ένταση που θα έχει το φαινόμενο στην πλημυρόπληκτη Εύβοια.

Με στόχο την αποφυγή νέας τραγωδίας, σήμερα οι τοπικές Αρχές πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συσκέψεις για τον συντονισμό όλων των φορέων, παρουσία όλων των αντιδημάρχων της περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας και Εύβοιας καθώς και των διοικητών της αστυνομίας, του λιμενικού και της πυροσβεστικής.

Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης, οι δυνάμεις θεωρούνται επαρκείς για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ακραίου φαινομένου, παρόλα αυτά υπάρχει ανησυχία λόγω της χρονικής στιγμής με την αλλαγή των εποχών, οπότε τα φαινόμενα εμφανίζονται πιο έντονα και λιγότερο προβλέψιμα.

Τέλος, η Περιφέρεια ενημερώνει τους πολίτες, ιδιαίτερα αυτά με κινητικά προβλήματα, να αποφύγουν τις μετακινήσεις κατά τις ώρες εκδήλωσης του φαινομένου.

Ιόνια νησιά: Σε επιφυλακή για τις ανοχύρωτες περιοχές

Για «ιδιαίτερη επιφυλακή» της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ενόψει της επέλασης του μεσογειακού κυκλώνα από το απόγευμα της Πέμπτης κάνει λόγο η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα.

Καθώς το φαινόμενο αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά –ήδη και οι περιοχές έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- η περιφέρεια βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία τόσο με την κεντρική πολιτική προστασία όσο και με τους αρμόδιους φορείς όλης της περιφέρειας, όπως οι δήμαρχοι, και οι επικεφαλής της πυροσβεστικής, του λιμενικού και της αστυνομία.

«Αναμένουμε ισχυρούς ανέμους και μεγάλο όγκο νερού», τονίζει η περιφερειάρχης τονίζοντας ότι όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση. «Βοηθάμε τους δήμους και συνδράμουμε όπου χρειάζεται ενώ παράλληλα ενημερώνουμε τους πολίτες, στους οποίους απευθύνουμε έκκληση να ενημερώνονται συνεχώς για την εξέλιξη και την κατεύθυνση του κυκλώνα».

Επίσης, έχουν ενεργοποιηθεί οι εθελοντικές ομάδες της περιοχής, στις οποίες παρέχεται ενημέρωση για τους πιθανούς τρόπους συνδρομής.

Η κ. Κράτσα είχε το μεσημέρι της Πέμπτης επικοινωνία με την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και τον κ. Χαρδαλιά, κατά την οποία ένα από τα θέματα που τέθηκαν ήταν εκείνο της ενημέρωσης των πολιτών μέσω του «112» ενώ αιτήθηκε να είναι σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ των περιοχών που αναμένονται να πληγούν για την αποφυγή των τεχνικών προβλημάτων.

Αναφερόμενη στον στρατηγικό σχεδιασμό και τα έργα που έχουν ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, η κ. Κρατσά παραδέχτηκε ότι η περιφέρεια διαθέτει «ανοχύρωτες περιοχές» καθώς τα προηγούμενα χεόνια τα έντονα φαινόμενα δεν ήταν συχνά, ενώ «δεν είχαμε πιστέψει την απειλή της κλιματικής αλλαγής».

«Αυτή τη στιγμή καθαρίζουμε χειμάρρους και ποτάμια που είχαν να καθαριστούν δεκαετίες, δεσμεύουμε μηχανήματα ιδιωτών τα οποία έχουμε θέσει σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο και πραγματοποιούμε τεχνικά πλέον έργα που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα και στο μέλλον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ