ΕΛΛΑΔΑ

Ιανός: «Μάτι» 50 χλμ. εμφανίζει ο κυκλώνας – Χτύπησε το Ιόνιο με ανέμους 90 χλμ/ώρα

Ιανός: «Μάτι» 50 χλμ. εμφανίζει ο κυκλώνας – Χτύπησε το Ιόνιο με ανέμους 90 χλμ/ώρα
INTIME NEWS / ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ

Σημαντικά στοιχεία κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για τη μορφή του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», ο οποίος κινείται προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία meteo.gr, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης 17 και νωρίς το πρωί της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου 2020 ο «Ιανός» κινήθηκε προς τη χώρα μας, με το κέντρο του να εμφανίζει «μάτι» δηλαδή απουσία νεφών σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χλμ.. όπου οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του και επικρατεί άπνοια στο κέντρο του.

Οι πρώτες δορυφορικές εκτιμήσεις για την ένταση των ανέμων κατέδειξαν μέση ταχύτητα του αέρα στα 90 χλμ./ώρα στις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο «Ιανός» κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 χλμ./ώρα.

Πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πτώσεις δέντρων αναφέρονται σε πολλές περιοχές.

Νωρίτερα, το κέντρο του ΙΑΝΟΥ βρέθηκε λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Ζακύνθου με την ελάχιστη ατμοσφαιρική πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας να εκτιμάται στα 990 hPa.

Πηγή: meteo.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ