ΕΛΛΑΔΑ

Κρουαζιερόπλοια για τη στέγαση των προσφύγων στη Μόρια;

Κρουαζιερόπλοια για τη στέγαση των προσφύγων στη Μόρια;
AP Photo/Petros Giannakouris

Έτοιμες να διαθέσουν τα πλοία τους σε τιμή κόστους είναι γερμανικές ναυτιλιακές εταιρείες, με αρκετούς ευρωβουλευτές να στηρίζουν την πρόταση.

Την πρόταση της χρήσης, προσωρινά, κρουαζιερόπλοιων προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου για τη στέγαση των προσφύγων έκανε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Καταρίνα Μπάρλεϊ.

Σειρά ναυτιλιακών εταιρειών έχουν υποβάλει πρόταση να διαθέσουν τα πλοία τους σε τιμή κόστους, δηλώνει η πολιτικός των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στο δίκτυο επαρχιακού τύπου RND. Δεδομένου ότι η αγορά κρουαζιέρας έχει καταρρεύσει, πολλές από αυτές τις εταιρείες θα ήταν «ευγνώμονες» για εναλλακτικές πηγές εσόδων, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Έρικ Μάρκβαρντ στο ίδιο δίκτυο. Εκτός αυτού, για πολλά πλοία έχουν ήδη καταρτιστεί σχέδια επιδημιολογικής ασφάλειας.

Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση

Έτοιμη να διαθέσει κρουαζιερόπλοιά της είναι η γερμανική εταιρεία «Phoenix Reisen». «Έχουμε πλοία που δεν χρησιμεύουν σε τίποτα εδώ στη Γερμανία, ενώ οι άνθρωποι εκεί είναι χωρίς τουαλέτες και δεν ξέρουν πού να κοιμηθούν», δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Γιοχάνες Τσουρνίντεν.

Πρόθυμη επί της αρχής για συνομιλίες όπως και για την αποστολή πλοίων δηλώνει η TUI.

Όπως όμως επισημαίνει εκπρόσωπος του ομίλου, η εφαρμογή ανθρωπιστικών μέτρων προστασίας και στέγασης ανήκει στα καθήκοντα του δημοσίου.

Η πρόταση των Γερμανών πολιτικών δεν είναι νέα. Μετά την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια την περασμένη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση εξέτασε την περίπτωση να αξιοποιήσει και πλοία για τη στέγαση των προσφύγων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ