ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ιανός» - Δήμαρχος Ιθάκης στο CNN Greece: Μεγάλες ζημιές σε Φρίκες και Κιόνι

Κακοκαιρία «Ιανός» - Δήμαρχος Ιθάκης στο CNN Greece: Μεγάλες ζημιές σε Φρίκες και Κιόνι

Δεκάδες πτώσεις δέντρων, μεγάλη ποσότητα φερτών υλικών, πλημμυρισμένο οδικό δίκτυο αλλά και εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση αλλά και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Ιθάκη, στον απόηχο της έλευσης του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού».

Ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, σε δηλώσεις του στο CNN Greece έκανε λόγο για «μεγάλες καταστροφές» σε όλο το νησί.

«Έχουμε πολλές καταστροφές. Έχουν κλείσει οι δρόμοι, έχουν φύγει σκεπές από σπίτια εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και έχουν βουλιάξει γιοτ και βάρκες μέσα στο λιμάνι στο Βαθύ. Το οδικό δίκτυο έχει αποκοπεί εξαιτίας της πτώσης δένδρων και των φερτών υλικών, ενώ ήδη σε περιοχές όπως οι Φρίκες και το Κιόνι οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες», είπε ο κ. Στανίτσας.

«Στην παρούσα φάση προσπαθούμε να ανοίξουμε πρώτα το οδικό δίκτυο και να βοηθήσουμε όπου υπάρχει πρόβλημα σε πλημμυρισμένα σπίτια. Υπάρχουν πολλά φερτά υλικά και πολλά δέντρα, τα οποία έχουν πέσει. Από τις 03:00 τα ξημερώματα το νησί δεν έχει ρεύμα, ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ιθάκης.

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες, κυρίως, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις.

Ειδικότερα:

«1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Μένουμε σε εγρήγορση – Μένουμε σε επιφυλακή – Ακολουθούμε τις οδηγίες».

Δείτε live την πορεία του κυκλώνα:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ