ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Φύσσα: Πλήθος κόσμου στην μαζική αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι

Δολοφονία Φύσσα: Πλήθος κόσμου στην μαζική αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι
CNN Greece/ Κώστας Πλιάκος

Με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00 η αντιφασιστική πορεία μνήμης στο Κερατσίνι, για τη συμπλήρωση των επτά χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Η διαδήλωση που ξεκίνησε από το σημείο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα περίπου στις 18:30, ολοκληρώθηκε λίγο μετά το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με κεντρικό σύνθημα:

«Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η παρουσία της Αστυνομίας καθ' όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν επεισόδια.

Στον δρόμο που φέρει πλέον το όνομά του, μπροστά στο μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν του, η Μάγδα Φύσσα άφησε και φέτος λουλούδια, ενώ κράτησε το πανό που γράφει:

«7 χρόνια μετά, μόνη δικαίωση η συνολική καταδίκη».

Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν η οικογένεια και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα ενώ συμμετείχε πλήθος από αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡα25, καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν στην πλατεία Ζαρντέν εργατικά σωματεία και φορείς που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

Στα πρώτα λεπτά της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, ο Παύλος Φύσσας δολοφονείται σε δημόσια θέα από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά, ενώ έχει δεχτεί ήδη πολλαπλές επιθέσεις από τάγμα εφόδουτης Χρυσής Αυγής.

Η συμπλήρωση των επτά χρόνων από τη δολοφονία, έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, στις 7 Οκτωβρίου.

«Περιμένουμε την απόφαση ως ελάχιστη δικαίωση στη μνήμη του Παύλου»

Με μία λιτή δήλωση, που εξέδωσε δια των δύο συνηγόρων της Ελευθερίας Τομπατζόγλου και Χρύσας Παπαδοπούλου, η οικογένεια καλεί τον κόσμο να «πλημμυρίσει» τους δρόμους γύρω από το Εφετείο στις 7 Οκτωβρίου -ημερομηνία που θα βγει η απόφαση του Δικαστηρίου- «για να φωνάξει ότι δεν είναι αθώοι».

Η ανακοίνωση της οικογένειας αναφέρει τα εξής:

«Επτά χρόνια από τη στυγνή δολοφονία του Παύλου, τα λόγια έχουνε στερέψει. 7 Οκτωβρίου 2020 περιμένουμε ότι ο κόσμος θα πλημμυρίζει τους δρόμους γύρω από το Εφετείο για να φωνάξει ότι δεν είναι αθώοι. Περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου, ως ελάχιστη δικαίωση στη μνήμη του Παύλου αλλά και για όσους επλήγησαν από τη ναζιστική βία».

Πανελλαδικές συγκεντρώσεις

Αντιφασιστική πορεία διοργανώθηκε και στη Θεσσαλονίκης, όπου η συμμετοχή ήταν επίσης μαζική. Φωνάζοντας συνθήματα κατά του φασισμού και κρατώντας πανό με ανάλογο περιεχόμενο, φοιτητές, μέλη συλλογικοτήτων και κινημάτων, οργανώσεων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αλλά και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, εκκινώντας από την πλατεία Καμάρας όπου και επέστρεψαν ολοκληρώνοντας την πορεία τους.

Νωρίτερα, αστυνομικές δυνάμεις δημιούργησαν φραγμό στην Τσιμισκή στο ύψος της Ίωνος Δραγούμη, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να συνεχίσουν προς την οδό Πολυτεχνείου.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, εφαρμόστηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ λίγο πριν από τις 9 το βράδυ κι αφού ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση, όλοι oi δρόμοι στο ιστορικό κέντρο της πόλης δόθηκαν στην κυκλοφορία.

Στο Ηράκλειο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Λιοντάρια διοργάνωσαν τα εκπαιδευτικά σωματεία του Ηρακλείου (ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ) στις 6:30 μ.μ. ενώ στο ίδιο σημείο καλεί και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή στις 7μ.μ.

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, ενώ αντιφασιστική πορεία διοργανώθηκε και στον Βόλο, στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ