ΕΛΛΑΔΑ

«Ιανός»: Συγκλονιστικό βίντεο από τον πλημμυρισμένο Σπερχειό από drone

«Ιανός»: Συγκλονιστικό βίντεο από τον πλημμυρισμένο Σπερχειό από drone
Video Screen-Grab

Ανυπολόγιστες καταστροφές προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία «Ιανός» στο πέρασμά της από τη Φθιώτιδα.

Kομμένοι δρόμοι και κατεστραμμένες περιουσίες από την πλημμυρισμένη κοιλάδα του Σπερχειού κατέγραψε με drone ο Άκης Λούκας για το lamiareport.gr. Τα πλάνα αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής που συντελέστηκε στη Δυτική Φθιώτιδα από την κακοκαιρία.

Στην εν λόγω κοιλάδα στηρίζεται οικονομικά ένα μεγάλος μέρος του νομού και ιδιαίτερα οι μεγάλες κωμοπόλεις του όπως η Σπερχειάδα, η Μακρακώμη, το Λιανοκλάδι και η Υπάτη αλλά και δεκάδες χωριά.

Mε το πρώτο φως της ημέρας φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής από τους χειμάρρους που έπνιξαν το χωριό Ζηλευτό. Το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής όπως έγινε σε γειτονικούς νομούς.

«Μας βρήκε απροετοίμαστους. Έβγαλα τον παππού στα χέρια από το σπίτι...», λέει στο LamiaReport νεαρός κάτοικος της περιοχής.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Μακρακώμης Φθιώτιδας

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Μακρακώμης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η εν λόγω κήρυξη γίνεται για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στις 18-09-2020 στις παραπάνω περιοχές, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και κατολισθήσεων.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για τέσσερις μήνες, μέχρι την 18 Ιανουαρίου 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ