ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί «έπνιξε» την Θεσσαλία ο Ιανός - Σοβαρές ζημιές και συγκλονιστικές εικόνες από ψηλά

Γιατί «έπνιξε» την Θεσσαλία ο Ιανός - Σοβαρές ζημιές και συγκλονιστικές εικόνες από ψηλά
ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για το πώς διαμορφώθηκαν συνθήκες «τέλειας καταιγίδας» πάνω από τη Θεσσαλία, με συνέπεια καταστροφικές ζημιές από το μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» στην Καρδίτσα και στις όμορες περιοχές, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. 

«Η καταστροφή στη νοτιά Θεσσαλία είναι η μεγαλύτερη εδώ που προκάλεσε το σύστημα και τα άλλα συστήματα που εξελιχτήκαν τις τελευταίες μέρες. Βασικός λόγος ήταν η συνάντηση δυο συστημάτων με διαφορετικές θερμοκρασίες, του Ιανού κι ενός αλλού συστήματος, που έγινε στην ημιορεινή περιοχή της νότιας Θεσσαλίας με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις. Χαρακτηρίζεται δε από μικρές υδρολογικές λεκάνες που αποφορτίζουν το νερό στα ποταμιά του Πάμισου του Σοφαδίτη, αλλά του Πορταϊκού πόταμου» εξήγησε ο κ. Λέκκας.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 2,5 εκατ. όγκοι νερού κατέκλυσαν την πεδινή περιοχή με τεράστιες ζημιές στην αγροτική περιοχή, αλλά και στις οικιστικές περιοχές και μέσα στην Καρδίτσα. Το νερό έφτασε σε ορισμένα σημεία και το 1 μέτρο, δεν μπορούσαν οι πόταμοι να αποφορτίσουν το νερό στην κανονική τους όχθη και το νερό διοχετεύτηκε μέσα στην πόλη της Καρδίτσας» επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Στην Καρδίτσα δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχουν τηλέφωνα, δεν υπάρχουν δίκτυα υδροδότησης, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Η πόλη βρίσκεται μέσα στο σκοτάδι, θα ζήσει δύσκολες στιγμές. Τουλάχιστον 5.000 κατοικίες έχουν πλημμυρίσει» ανέφερε.

«Θα αντιμετωπίσουμε τεράστια διαδικασία ανάκαμψης της πόλης. Από αύριο (Κυριακή) θα γίνει τεράστια επιχείρηση των συνεργείων για τις καταγραφές. Με ανησυχεί παρά πολύ ότι μέσα σε μια κρίση του κορωνοϊού οι κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα λήψης των μέτρων, όποτε η Καρδίτσα και οι όμορες περιοχές είναι στο στόχαστρο όχι μόνο της πλημμύρας, αλλά και της δεύτερης κρίσης του κορωνοϊού. Θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα, ακόμα και στις βασικές ανάγκες στην Καρδίτσα και τις γύρω περιοχές».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, 5.000 σπίτια μέσα στην πόλη έχουν πλημμυρίσει, ενώ σοβαρές καταστροφές έχουν υποστεί και 15 χωριά.

Νωρίτερα, εξήγησε πως οι παράγοντες που συνέβαλαν καταλυτικά στις εκτεταμένες καταστροφές στην Καρδίτσα είναι οι εξής:

1. Οι δύο κλάδοι βαρομετρικών χαμηλών από τα ΝΔ και από τα ΒΑ έχοντας διαφορά θερμοκρασίας συγκρούστηκαν πάνω από τη ΝΔ Θεσσαλία, με αποτέλεσμα τις έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης ραγδαιότητας στις νότιες πεδινές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου και τις ημιορεινές περιοχές της Πίνδου.

2. Οι έντονες μορφολογικές κλίσεις των υδρολογικών λεκανών του Πορταϊκού, Πάμεσου και Σοδαφίτικου ποταμού συνέβαλαν στις μεγάλες ταχύτητες των υδάτινων μαζών.

3. Η έντονη διάβρωση των εδαφών των γεωλογικών σχηματισμών που αντιπροσωπεύεται από λεπτομερείς και αδρομερείς φάσεις του φλύσχη στα ημιορεινά.

4. Η ταχεία συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού που αδυνατούσαν να παραλάβουν οι υφιστάμενες κοίτες των ποταμών.

5. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες στις κοίτες και όχθες των ποταμών.

«Τα έντονα φαινόμενα συσχετίζονται με την κλιματική κρίση και προβλέπεται να εμφανίζονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Δύο νεκροί

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σε Καρδίτσα και Φάρσαλα.

Πρόκειται για μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία εντοπίστηκε νεκρή στο χωριό Βασιλί, στα Φάρσαλα κι έναν 63χρονο κτηνοτρόφο που αγνοείτο από την Παρασκευή στη Μαγουλίτσα Καρδίτσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όμως και στο Μουζάκι Καρδίτσας αγνοείται μία 40χρονη γυναίκα από το βράδυ της Παρασκευής, το αυτοκίνητο της οποίας βρέθηκε σήμερα να έχει παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του ποταμού Πάμισου.

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Ακραία τα ύψη βροχής στην Καρδίτσα - Το φαινόμενο τελειώνει

Την ίδια ώρα «ακραία» χαρακτήρισε τα ύψη βροχής που έπεσαν στην Καρδίτσα, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μιλώντας στο CNN Greece.

Ο κ. Λαγουβάρδος σχολιάζοντας τις εικόνες καταστροφής, αλλά και την απώλεια συμπολιτών μας που άφησε πίσω του ο «Ιανός», τόνισε πως είχαμε πάνω από 200 χιλιοστά βροχής σε λιγότερες από 12 ώρες, μία ποσότητα που χαρακτηρίζεται ως «ακραία», ενώ σε αυτά, όπως είπε, θα πρέπει να προστεθούν και ύψη βροχής ακόμη υψηλότερα σε πιο ορεινές περιοχές στις οποίες δεν γίνονται μετρήσεις.

«Το άθροισμα αυτό σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι διαχειρίσιμο».

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «το φαινόμενο είχε προβλεφθεί τόσο ως προς την έντασή του όσο και την κατεύθυνσή του».

Παράλληλα σημείωσε πως «δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, έχοντας προηγουμένως προειδοποιήσει», ενώ συμπλήρωσε πως είναι σημαντικό το ότι υπήρχε λεπτομερής και επιτυχημένη πρόβλεψη, γιατί σε άλλες περιπτώσεις, όπως της Μάνδρας, δεν είχε επιτευχθεί αυτό.

«Το φαινόμενο πλέον τελειώνει» είπε ο κ. Λαγουβάρδος.

Τέλος, όσον αφορά την ονοματοδοσία του φαινομένου, ο Κώστας Λαγουβάρδος, είπε πως «η ομάδα μας επιλέγει να δίνει ονόματα σε κακοκαιρίες που πιστεύουμε πως θα αποδειχθούν επικίνδυνες και εν προκειμένω επαληθευτήκαμε».

896 απεγκλωβισμοί

Σημειώνεται ότι σε 896 απεγκλωβισμούς – διασώσεις έχει προχωρήσει έως τώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι τώρα, λόγω εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στη Θεσσαλία, που οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής δύο νεκρούς, πραγματοποιήθηκαν 727 διασώσεις.

Ειδικότερα, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:

• Στο Νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 383 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων.
• Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 68 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 43 κοπές δέντρων.
• Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 152 αντλήσεις και 5 κοπές δέντρων.
• Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 34 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 18 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
• Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 815 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 727 διασώσεις, 327 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.
• Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν:
• μία (1) ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στην Τοπική Κοινότητα Βασιλή στα Φάρσαλα Θεσσαλίας και
• ένας (1) άνδρας, 63 ετών, πλησίον του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας.
• Ενώ, αγνοούνται οι επιβαίνοντες ενός ΕΙΧ οχήματος, το οποίο παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Στο μεταξύ, κλειστές θα μείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη (21 & 22/9) όλες οι σχολικές μονάδες σε Κεφαλονιά και Ιθάκη σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς.

Στην ανακοίνωσή της επικαλείται την «ασφάλεια της μεταφοράς των μαθητών λόγω προβλημάτων στο οδικό δίκτυο αλλά και ζημιών που έχουν παρατηρηθεί σε πλήθος σχολικών μονάδων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ