ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός-Αττική: Σε ισχύ από σήμερα αυστηρότερα μέτρα - Τι αλλάζει σε δημόσιο, επιχειρήσεις, γάμους

Κορωνοϊός-Αττική: Σε ισχύ από σήμερα αυστηρότερα μέτρα - Τι αλλάζει σε δημόσιο, επιχειρήσεις, γάμους
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε τροχιά νέων πρόσθετων μέτρων μπαίνει από σήμερα η Αττική ώστε να μπει ένα «φρένο» στην σοβαρή αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες.

Η περιφέρεια της Αττικής βρίσκεται ήδη σε πορτοκαλί συναγερμό, γι αυτό και όπως δήλωσε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης για τις εξελίξεις σχετικά με την νόσο Covid-19, «οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα, προτού ο συναγερμός φτάσει στο κόκκινο».

Από σήμερα λοιπόν Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου ισχύουν τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα:

-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

-Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.

Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:

-Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,

-Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,

-Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:

- Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

- Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.

- Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

Επιπλέον σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης το πρόβλημα εντοπίζεται σε 7 δήμους, αλλά τις τελευταίες μέρες είναι πολύ έντονο στο δήμο Αθηναίων. Γι' αυτό το λόγο η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηναίων έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό πρόσθετων μέτρων ειδικά για ευάλωτες ομάδες. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων στοχευμένα τεστ, ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα σχεδιάζεται η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα βρίσκονται υπό την εποπτεία υγειονομικού προσωπικού και βεβαίως θα λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα.

Κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 7:00 π.μ. της επόμενης ημέρας και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων είναι 6 άτομα.

Η απαγόρευση λειτουργίας μετά τις 12 τη νύχτα καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30 και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21 συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.

Επιτρέπεται, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μόνο η διανομή προϊόντων (delivery) και η υπηρεσία drive-thru και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων που ασκούν τις δραστηριότητες που καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ της απόφασης και σημειώνεται ότι στην απόφαση περιλαμβάνονται και οι όμοιες δραστηριότητες που παρέχονται εντός των τουριστικών καταλυμάτων.

Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται στις επιχειρήσεις διοικητικό πρόστιμο από 1.500 ευρώ μέχρι 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 3 μέχρι 20 ημερολογιακές ημέρες ανάλογα με την παράβαση και στα φυσικά πρόσωπα διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Τι ισχύει για την υποχρεωτική τηλεργασία

Από σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου, μπαίνει σε εφαρμογή η υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως. Πρόκειται για ένα έκτακτο και προσωρινό μέτρο που τίθεται σε ισχύ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας να παρατείνεται χρονικά ή να επεκτείνεται γεωγραφικά, εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις, που έχουν δοθεί, οι εργοδότες θα έχουν χρονικό περιθώριο 24 ωρών από τη δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ, προκειμένου να υποβάλουν το έντυπο 4.1 «δήλωση εξ αποστάσεως εργασία-έντυπο ειδικού σκοπού» στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας για τους εργαζόμενους που θέτουν σε τηλεργασία. Όπως έχει ήδη αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε περίπτωση που ιδιωτική επιχείρηση παραλείψει την υποβολή του συγκεκριμένου εντύπου, επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους 3.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης διαβεβαιώνει ότι οι συμβάσεις εργασίας και οι μισθοί όσων εργαστούν με τηλεργασία δεν αλλάζουν, ενώ τονίζει ότι στη μεταρρύθμιση του εργασιακού, η οποία έρχεται τον Οκτώβριο στη Βουλή, θα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εργασία-τηλεργασία, που θα ορίζει για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα υγιές, σαφές και συγκεκριμένο θεσμικό περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, παρατάθηκε, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο.

Επίσης, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται μέτρα για τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία.

Συγκεκριμένα, για την αποφυγή συνωστισμού, θα υπάρχει ευελιξία κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα ανά μισή ώρα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του συγκεκριμένου έκτακτου μέτρου αναστέλλεται η υποχρέωση της επιχείρησης να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Όμως, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση της επιχείρησης να προαναγγέλλει στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» το χρόνο υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης, πριν από την πραγματοποίησή τους.

Τέλος, στο Δημόσιο θα εφαρμοστούν τρία κύματα προσέλευσης στις 7:00, στις 8:00 και στις 9:00 το πρωί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ