ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ιανός»: Με δύο ελικόπτερα ο απεγκλωβισμός των κατοίκων στην Οξυά Καρδίτσας

Κακοκαιρία «Ιανός»: Με δύο ελικόπτερα ο απεγκλωβισμός των κατοίκων στην Οξυά Καρδίτσας
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με δύο ελικόπτερα θα γίνει ο απεγκλωβισμός κατοίκων στην περιοχή Οξυά του Δήμου Μουζακίου, οι οποίοι θα μεταφερθούν στην έδρα του Δήμου, το Μουζάκι στην Καρδίτσα.

Αυτό ανέφερε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, καθώς είναι αδύνατη η μετακίνησή τους σε περιοχές, όπως το Μουζάκι ή η Καρδίτσα μετά τις ζημιές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο και γκρεμίστηκαν γέφυρες.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από επικοινωνία που είχε ο περιφερειάρχης με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος θα είναι κοντά σε αυτή την προσπάθεια. Μάλιστα, τα ελικόπτερα θα εφοδιάσουν τους με τρόφιμα και νερό όσους κατοίκους δεν θελήσουν να μετακινηθούν.

Το ορεινό χωριό της Οξυάς, το οποίο -σύμφωνα με τον δήμαρχο Μουζακίου, Φάνη Στάθη- δεν έχει ούτε ρεύμα, ούτε νερό, είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη περιοχή.

«Είναι εγκλωβισμένοι 40 κάτοικοι στην Οξυά Καρδίτσας. Βρίσκονται όλοι στο Μοναστήρι της Οξυάς κι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων αρνείται να αφήσει το σπίτι του. Είναι κομμένος ο δρόμος αριστερά και δεξιά από το σπίτι και πρέπει να πάει ελικόπτερο να τους πάρει», τόνισε ο δήμαρχος μιλώντας τη Δευτέρα το πρωί στο Open.

Ο κ. Στάθης είπε ότι οι κάτοικοι αρνούνται να αφήσουν το χωριό, ωστόσο, κάποιοι χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας και γι αυτούς θα πρέπει να σηκωθεί ελικόπτερο, καθώς μόνο έτσι μπορούν να απομακρυνθούν.

Μετρώντας ήδη τρεις νεκρούς και μία γυναίκα αγνοούμενη στο Μουζάκι, η Θεσσαλία συγκαταλέγεται στις περιοχές της χώρας που δέχθηκαν το σφοδρότερο πλήγμα της κακοκαιρίας «Ιανός» μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι εικόνες που καταγράφονται στα χωριά τόσο στο πεδινό όσο και στο ορεινό τμήμα του νομού Καρδίτσας αλλά και μέσα στην πόλη, είναι - το λιγότερο - αποκαρδιωτικές: παντού λάσπη, νερό, κατεστραμμένες περιουσίες, πλημμυρισμένα καταστήματα και δρόμοι, καλλιέργειες που θάφτηκαν κάτω από τα νερά, νεκρά ζώα σε ποιμνιοστάσια, δρόμοι και γέφυρες που υποχώρησαν από τη διάβρωση του εδάφους και τις κατολισθήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ