ΕΛΛΑΔΑ

«Ιανός»: Ζημιές σε περισσότερα από σε 3.000 κτήρια σε κεντρική και δυτική Ελλάδα

«Ιανός»: Ζημιές σε περισσότερα από σε 3.000 κτήρια σε κεντρική και δυτική Ελλάδα
INTIME NEWS/ Lamiareport / ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ζημιές σε 3.045 κτήρια από την κακοκαιρία «Ιανός» έχουν διαπιστωθεί μέχρι στιγμής από τα κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών που πραγματοποιούν ελέγχους στις πληγείσες περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με το υπουργείο μέχρι χθες, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.326 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 2.698 σε πληγείσες περιοχές στην Κεντρική Ελλάδα και οι 628 σε πληγείσες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.

Συνολικά σε 3.045 κτήρια έχουν διαπιστωθεί ζημιές.

Αναλυτικά έχουν ελεγχθεί:

  • 57 κτήρια στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,
  • 169 κτήρια στην Περιφερειακή Ενότητα Ιθάκης,
  • 2.367 κτήρια στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας,
  • 363 κτήρια στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας,
  • 39 κτήρια στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας,
  • 171 κτήρια στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και
  • 160 στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

Ζημιές στο 80% των επιχειρήσεων στην Καρδίτσα

«Είναι πολύ δύσκολες μέρες για τις επιχειρήσεις του νομού. Η ζημιά που έχουν υποστεί είναι καθολική. Το 80% των επιχειρήσεων έχουν διαλυθεί», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο Κωνσταντίνος Ζυγογιάννης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας.

«Δεν υπάρχει επιχείρηση με ζημιά κάτω από 20.000- 30.000 ευρώ. Υπάρχουν επιχειρήσεις και με 200.000 -500.000 ευρώ ζημιά. Βιοτεχνικές μονάδες έξω από τον ιστό της πόλης έχουν πάθει ολοκληρωτική καταστροφή. Μηχανήματα, εμπορεύματα, κρέατα, ξυλεία έχουν καταστραφεί», τόνισε.

Την ίδια ώρα η καταστροφή έφερε πολλές από αυτές τις επιχειρήσειςαντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν ξανά.

«Αν δεν υπάρξει η έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης με μέτρα δυνατά, πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν», σημείωσε ο κ. Ζυγογιάννης.

«Από την πλημμύρα και την καταστροφή γλίτωσαν μόνο τα γραφεία που ήταν σε όροφο» σημείωσε από την πλευρά ο Γιώργος Στεργιούλης, υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου.

Μέχρι στιγμής, έχουν ξεπεράσει τις 2.000 οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αρχική αίτηση καταστροφής, στην αντιπεριφέρεια Καρδίτσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ