ΕΛΛΑΔΑ

Αγώνας δρόμου για τη σωτηρία του Ορφανοτροφείου στην Πρίγκηπο

Αγώνας δρόμου για τη σωτηρία του Ορφανοτροφείου στην Πρίγκηπο
fanarion.blogspot.com

Το μεγαλύτερο ξύλινο κτήριο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, το Ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στον κατάλογο με τα απειλούμενα μνημεία ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, λόγω των δύσκολων συγκυριών υποκύπτει στη φθορά του χρόνου και σε σχετικές αναρτήσεις στα social media φάνηκε ότι κατέρρευσε μεγάλο μέρος του.

Ωστόσο η κατάρρευση αφορά ένα μόνο μέρος της οροφής. Από το 1964 που είχε εγκαταλειφθεί μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμία εργασία για τη συντήρηση του 120 ετών εξαώροφου κτηρίου που σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Αλεξάντρ Βαλορί για την εταιρεία που επίσης διαχειριζόταν το γνωστό Όριεντ Εξπρές. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1898.

Όμως, η λειτουργία του ως καζίνο - ξενοδοχείου εμποδίστηκε από τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίντ Β', ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει την απαιτούμενη άδεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το «Φως Φαναρίου», το κτήριο αγοράστηκε από την Ελένη Ζαρίφη που ήταν σύζυγος πλούσιου Έλληνα τραπεζίτη που ζούσε στην Κωνσταντινούπολη, η οποία το δώρισε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το 1903 το κτήριο έγινε ορφανοτροφείο και σπίτι για περίπου 5.800 Ελληνόπουλα της μειονότητας έως το 1964, όταν αναγκάστηκε να κλείσει, θύμα της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Το κτήριο, το οποίο είχε κατασχέσει η τουρκική κυβέρνηση το 1997, επανήλθε στο Πατριαρχείο μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2010.

Ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την αποκατάστασή του, η οποία απαιτεί υψηλό προϋπολογισμό και αρκετό χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ