ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Αρμενίων στο Σύνταγμα κατά της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Αρμενίων στο Σύνταγμα κατά της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν
CNN GREECE / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Περίπου 400 άτομα, Αρμένιοι, βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Σύνταγμα, όπου στις 17:00 ξεκίνησε η παναρμενική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με φόντο τις πολεμικές συγκρούσεις που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, αλλά και κατά της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν.

«Όχι άλλη γενοκτονία. Για την Αρμενία μας, για τα παιδιά μας, για τη γη μας, για τους προγόνους μας» φώναζαν μεταξύ άλλων οι Αρμένιοι διαδηλωτές, κάνοντας λόγο για «εγκληματική πολιτική του Αζερμπαϊτζάν και του σουλτάνου Ερντογάν».

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αρμενικών Οργανώσεων Ελλάδας αναφέρει: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα νικήσουμε, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

Στη συνέχεια σημειώνει πως:

«Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η συγκέντρωση των Αρμενικών Οργανώσεων που δρουν στην Ελλάδα. Αρμένιοι και Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να εκφράσουν την στήριξη και την αλληλεγγύη τους στον αρμενικό λαό του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) και της Αρμενίας, που από την περασμένη Κυριακή και μέχρι αυτές τις ώρες, αντιμετωπίζει με ηρωισμό τις επιθέσεις και την προσπάθεια εισβολής του στρατού του Αζερμπαϊτζάν.

Η μαζική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, που βομβαρδίζει ανελέητα όλες αυτές τις ημέρες κατοικημένες περιοχές του Αρτσάχ αλλά και της Αρμενίας, με θύματα τον άμαχο πληθυσμό της περιοχής, συνεπικουρείται απροκάλυπτα από την Τουρκία. Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία αδιαφορούν στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ομάδας Διαμεσολάβησης Μίνσκ του ΟΑΣΕ, αλλά και στις διεθνείς εκκλήσεις για την άμεση κατάπαυση του πυρός, και πλέον αποτελούν ορατή απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, με επικίνδυνες συνέπειες για όλη την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των Αρμενικών Οργανώσεων Ελλάδας, ο κ. Σέρκο Κουγιουμτζιάν, ανέφερε τους λόγους της πρωτοβουλίας αυτής και καυτηρίασε την επιθετική και άκρως επικίνδυνη πολιτική του Αζερμπαϊτζάν, που προσπαθεί με την στρατιωτική ισχύ να επιβληθεί στον γηγενή αρμενικό πληθυσμό του Αρτσάχ. Ζήτησε εκ μέρους της Ελλάδας την καταδίκη της παράνομης και απροκάλυπτης επιθετικότητας του τουρκο-αζερικού άξονα, τονίζοντας πως η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει πλέον να επιδείξει καμία ανοχή στους αυτουργούς του εγκλήματος που συντελείται ενάντια στην Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο κ. Κουγιουμτζιάν τόνισε πως είναι επιβεβλημένη η άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, στην κατεύθυνση αποτροπής των εγκλημάτων που διαπράττει κατά του αρμενικού λαού το στρατιωτικό πολιτικό καθεστώς του Αλίεφ, με την δηλωμένη σύμπραξη ενός νοσταλγού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναβιώσει, και κάλεσε την Ελληνική Κυβέρνηση να παραιτηθεί από την πολιτική των ίσων αποστάσεων και να πάρει σαφή θέση στο πλευρό της Αρμενίας και του Αρτσάχ, γιατί αυτή είναι και η επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν βουλευτές μεταξύ των οποίων ο τ. πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στην συγκέντρωση παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν οι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου Μαρκόπουλος Δημήτρης, βουλευτής Ν.Δ. και Πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικής φιλίας Ελλάδας και Αρμενίας, η Νίνα Κασιμάτη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικής φιλίας Ελλάδας και Αρμενίας, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Χρήστος Μπουκώρος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Βασίλης Σπανάκης, Γιάννης Αμανατίδης, Δημήτρης Καιρίδης και Δημήτρης Κούβελας, ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, ο εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, Γραμμένος Βασίλειος, και εκπρόσωποι άλλων μαζικών φορέων και οργανώσεων.

Στην συγκέντρωση ήταν επίσης παρόντες ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργος Βαρυθυμιάδης και ο πρόεδρος των Ασσυρίων στην Ελλάδα, Κυριάκος Μπατσάρας, οι οποίοι χαιρέτησαν τον αγώνα του Αρμενικού λαού και εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες επίσης οι εκπρόσωποι όλων των αρμενικών εκκλησιαστικών δογμάτων, καθώς και το σύνολο των εκπρόσωπών των αρμενικών οργανώσεων, που δρουν στην Ελλάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ