ΕΛΛΑΔΑ

Στην τελική ευθεία η δίκη της Χρυσής Αυγής

Στην τελική ευθεία η δίκη της Χρυσής Αυγής
INTIME NEWS/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Περίπου πέντε χρόνια και πέντε μήνες από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στις 20 Απριλίου του 2015, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.

Παρόλο που η δίκη δεν καλύφθηκε επαρκώς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην 7η Οκτωβρίου. Άλλωστε η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής δεν θέλησε την είσοδο καμερών στη δικαστική αίθουσα και την καταγραφή της δίκης.

Mετά από 453 δικασίμους και την εξέταση σχεδόν 150 μαρτύρων κατηγορίας και περίπου 70 υπεράσπισης, η έδρα του δικαστηρίου θα ανακοινώσει κατά πόσο συντάσσεται ή όχι με την εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου, σύμφωνα με την οποία ζητείται η απαλλαγή όλης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής από τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης κανένα αδίκημα από τα όσα περιλαμβάνονται στη δικογραφία –που αφορά τη δράση της Χρυσής Αυγής από το 2008 μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα- δεν έγινε με κεντρικό σχεδιασμό ύστερα εντολή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, εκτιμώντας πως πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά» μελών και μη του κόμματος για διάφορους λόγους:

«Δεν αποδείχθηκε κεντρικός σχεδιασμός των επιθέσεων».

Μεταξύ άλλων δέχθηκε ότι ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι απομίμηση του αρχαιοελληνικού, ισχυρισμός που έχει επανειλημμένως κατατεθεί από πλήθος κατηγορουμένων: «Το μόνο που ενδιαφέρει ένα δικαστήριο είναι η ποινική δράση των κατηγορούμενων».

«Με συγχωρείτε, κυρία πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα και να μου απαντήσει. Σήμερα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός, τον ξαναμαχαιρώσατε;» ήταν η ερώτηση που απηύθυνε στην έδρα του δικαστηρίου η Μάγδα Φύσσα και στην οποία θα δοθεί απάντηση την Τετάρτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ