SPONSORED ΕΛΛΑΔΑ

Covid-19 - Γρίπη Α και Β: Η επικυρωμένη «δύο σε ένα» διάγνωση που χρειάζεται να γνωρίζουμε

Covid-19 - Γρίπη Α και Β: Η επικυρωμένη «δύο σε ένα» διάγνωση που χρειάζεται να γνωρίζουμε

Έχουμε διανύσει ήδη αρκετούς μήνες από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού στη ζωή μας και κοιτώντας προς τα πίσω, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό το παγκόσμιο «ντόμινο» αλλαγών που ακολούθησε. Παρότι αρκετοί διατηρούσαν επιφυλάξεις σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης και ευελπιστούσαν πως πρόκειται για μία κοινή γρίπη που σύντομα θα κάνει τον κύκλο της και θα προσπεράσει, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα, τους διέψευσε με τον πιο δυσάρεστο τρόπο.

Παρατηρώντας καθημερινά την επιθετικότητα και τον βαθμό εξάπλωσης του ιού, δεν αργήσαμε να πειστούμε πως πρόκειται για μία πολύ διαφορετική περίπτωση λοίμωξης, λαμβάνοντας έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τα οποία σταδιακά διαμόρφωσαν μία νέα, ασφαλή καθημερινότητα, διαφορετική από αυτή που είχαμε συνηθίσει. Το ζήτημα βέβαια που προκύπτει τη δεδομένη στιγμή είναι πως ενώ ο Covid-19 παρουσιάζει σαφώς μεγαλύτερη επικινδυνότητα από τη γρίπη Α και Β, εκδηλώνεται με πολύ παρόμοια κλινικά συμπτώματα. Κάπου εδώ εύλογα δημιουργείται ο εξής προβληματισμός: Τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, όταν οι ιοί συνυπάρξουν;

Ομολογουμένως, πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση, στην οποία μόνο μία γρήγορη και ακριβή διαφοροδιάγνωση μπορεί να δώσει άμεσες απαντήσεις. Με άλλα λόγια, χρειάζεται μία ολοκληρωμένη εξέταση που θα ανιχνεύει και θα διαχωρίζει τον νέο κορωνοϊό από τον ιό της γρίπης Α και Β, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα και να ακολουθήσουμε ανάλογα με την περίπτωση την κατάλληλη θεραπεία.

Διαχωρίζοντας τον νέο κορωνοϊό από τη γρίπη Α και Β

Λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα και αναγνωρίζοντας συγχρόνως τη σημαντικότητα της πρόληψης, o Όμιλος Ιατρικού Αθηνών προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες, προσφέροντας τη νέα επικυρωμένη για διάγνωση μοριακή μέθοδο (CE/IVD) ταυτόχρονης ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού και διαφοροδιάγνωσης των ιών γρίπης Α και Β, δηλαδή την εξέταση SARS-Cov-2 (COVID-19) + Influenza A + Influenza B, την οποία μπορούμε να πραγματοποιήσουμε στην προνομιακή τιμή των 100 ευρώ. Η προσφορά αποτελεί το επόμενο βήμα της στρατηγικής σύμπραξης του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών με το Διαγνωστικό Κέντρο Γενότυπος Science Labs ΑΙΕ, το πρώτο εργαστήριο στην Ελλάδα που φέρει την επίσημη διαπίστευση του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης, για τη μοριακή ανίχνευση του νέου κορωνοϊού.

Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για την εξέταση;

Πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στην εξέταση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως αρκεί μία λήψη ενός δείγματος, για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανίχνευση του νέου κορωνοϊού και η διαφοροδιάγνωση των ιών γρίπης Α και Β. Η διαδικασία πραγματοποιείται λαμβάνοντας τα ειδικά ειδικά μέτρα προφύλαξης βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας, είναι ειδικά διαμορφωμένη σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ είναι κλινικά επικυρωμένη και εγκεκριμένη για διαγνωστική χρήση (CE-IVD). Εφαρμόζεται σε δείγματα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος και ακολουθεί την πλέον ενδεδειγμένη και διεθνώς εφαρμοζόμενη τεχνική της πραγματικού χρόνου αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (RT-PCR). Επιπλέον, εχει σημασία να σημειώσουμε πως δίνει έως 10 ιικά αντίγραφα ανά δείγμα, παρουσιάζοντας εξαιρετικά μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα που «αγγίζει» το 100%.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως βρισκόμαστε εν μέσω μίας ιδιαίτερα κρίσιμης περιόδου, ειδικότερα εάν αναλογιστούμε πως η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη των επιδημιολογικών μοντέλων μέσα στο επόμενο διάστημα. Ακριβώς για αυτό, ακολουθούμε πιστά τις κατευθύνσεις των ειδικών προστατεύοντας εμάς και τους γύρω μας και εφόσον κρίνουμε πως είναι αναγκαίο, αναζητούμε την έγκυρη εξέταση SARS-Cov-2 (COVID-19) + Influenza A + Influenza B που θα μας δώσει άμεσα τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε.

Κλινικές που μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εξέταση

Οι διαγνωστικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλες τις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν από τις 29 Σεπτεμβρίου, Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 08.00 έως τις 15.00, στα παρακάτω τηλέφωνα:

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: τηλ. 210 6862643 – 644
Ιατρικό Ψυχικού: τηλ. 210 6974032
Ιατρικό Π. Φαλήρου: τηλ. 210 9892491
Ιατρικό Περιστερίου: τηλ. 210 5799199 – 112
Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: τηλ. 2310 400462 (*)
(*) Ειδικά για το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, ο προγραμματισμός των ραντεβού ισχύει από τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, τις ίδιες ημέρες και ώρες.