ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής - Αλιβιζάτος: «Κατάκτηση» η καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης

Δίκη Χρυσής Αυγής - Αλιβιζάτος: «Κατάκτηση» η καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης
INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την εκτίμηση ότι το Κράτος Δικαίου λειτούργησε κι ότι η διαδικασία που ακολούθησε η Δικαιοσύνη «ήταν υποδειγματική» εξέφρασε την Τετάρτη ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, αναφερόμενος στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης

Ο κ. Αλιβιζάτος χαρακτήρισε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής «κατάκτηση» και επισήμανε: «Λειτούργησε το κράτος Δικαίου. Δόθηκαν όλα τα μέσα στους ανθρώπους αυτούς, με διαφορετικά όπλα από τα οποία οι ίδιοι έδειχναν στους αντιπάλους τους, να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους».

Ο έγκριτος συνταγματολόγος αναφέρθηκε, εξάλλου, και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι να βγει η τελική απόφαση, λέγοντας πως υπήρξε «υποδειγματική και μας κάνει υπερήφανους».

«Η Ελλάδα, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει και με έλλειψη πείρας σε αυτό το θέμα, έδειξε ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα σε μια τόσο δύσκολη δίκη», τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος μιλώντας στο Mega.

Παράλληλα, ανέφερε πως «μεγάλο μάθημα της απόφασης» είναι η διάκριση ανάμεσα σε ακραίες απόψεις και την χρήση βίας.

«Η Χρυσή Αυγή χωρίς τη βία δεν υπήρχε. Δεν ήταν απλώς ακροδεξιά οργάνωση αλλά μια στρατιωτικά οργανωμένη οργάνωση και ορθά χαρακτηρίστηκε ως εγκληματική», πρόσθεσε ο Νίκος Αλιβιζάτος.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω στην άποψη του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου περί εγκληματικής οργάνωσης «στήθηκε» το κατηγορητήριο - βούλευμα Βουρλιώτη για την Χρυσή Αυγή.

Ο Νίκος Δένδιας ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη υιοθέτησε πρώτος την άποψη
του Νίκου Αλιβιζάτου, πως οι παράνομες ενέργειες των μελών της Χρυσής Αυγής «φαίνεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άσκηση oργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας».

Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν
οι δεκάδες διάσπαρτες εκκρεμείς υποθέσεις της Χρυσής Αυγής και να διαβιβαστούν ως
ενιαίος φάκελος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η απόφαση του Δικαστηρίου

Την ενοχή του Νίκου Μιχαλολιάκου και έξι ακόμη πολιτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αποφάσισε το δικαστήριο σε μια ιστορική απόφαση, μετά από πεντέμιση χρόνια δικαστικής μάχης.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας, επτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ' ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων.

Για τον τέταρτο παθόντα τα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Νωρίτερα, με την ολοκλήρωση της απόφασης επικράτησε πανζουρλισμός, χειροκροτήματα μέσα και έξω από την αίθουσα, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα τρέχοντας βγήκε από το ακροατήριο, φωνάζοντας εν μέσω χιλιάδων ζητωκραυγών «Γιέ μου... τα κατάφερες» και ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της κόρης της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ