ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Γιατί θα καθυστερήσει η άρση ασυλίας Λαγού από το Ευρωκοινοβούλιο

Δίκη Χρυσής Αυγής: Γιατί θα καθυστερήσει η άρση ασυλίας Λαγού από το Ευρωκοινοβούλιο
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Olivier Matthys

Η ιστορική ομόφωνη καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση λαμβάνει και ευρωπαϊκές διαστάσεις λόγω της ιδιότητας του ευρωβουλευτή του Γιάννη Λαγού, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Προκειμένου οι αρμόδιες ελληνικές αρχές να ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού, θα πρέπει να έχει καθαρογραφεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, η οποία θα συμπεριλαμβάνει το σκεπτικό της απόφασης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προηγηθεί η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών, επί τυχόν αιτημάτων αναστολής εκτέλεσης των ποινών και για όποιο θέμα προκύψει αναφορικά με την ανασταλτική ή μη δύναμη της έφεσης.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ένταξη σε αυτήν, καθώς και για το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

O ίδιος έκανε δεκτή την ιστορική ετυμηγορία του δικαστηρίου με ένα tweet πλήρους απαξίωσης της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης: «Αυτή είναι η ελληνική δικαιοσύνη. Τσιράκι και δουλικό σκυλάκι του συστήματος. Χαίρομαι που σας πολεμώ. Ούτε θα κάνω πίσω σε τίποτα», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία για το αίτημα άρσης ασυλίας

Σε περίπτωση που οι αρμόδιες ελληνικές αρχές ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανακοινώνει στην Ολομέλεια ότι το Κοινοβούλιο έλαβε την αίτηση και την παραπέμπει στην αρμόδια επιτροπή, δηλαδή στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση κρίνει απαραίτητη. Ο Γιάννης Λαγός πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του και μπορεί να προσκομίσει έγγραφα ή άλλα γραπτά στοιχεία που θεωρεί χρήσιμα.

Κεκλεισμένων των θυρών, η επιτροπή εγκρίνει έκθεση που συνιστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως σώμα να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση, δηλαδή να άρει ή να διατηρήσει την ασυλία του Γιάννη Λαγού.

Κατά την πρώτη σύνοδο της Ολομέλειας, μετά την απόφαση της επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει επί του θέματος με απλή πλειοψηφία. Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΕΚ ανακοινώνει αμέσως την απόφαση, τόσο στον ίδιο, όσο και στις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας.

Διατηρεί την έδρα ακόμη και αν αρθεί η ασυλία;

Η απάντηση είναι ναι. Η εντολή των ευρωβουλευτών είναι εθνική εντολή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από οποιαδήποτε άλλη αρχή. Επιπλέον, η άρση της ασυλίας δεν συνιστά ετυμηγορία για την ενοχή ή όχι του οποιουδήποτε ευρωβουλευτή.

Καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με την εθνική εκλογική νομοθεσία, εάν ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα, εναπόκειται στις αρχές του κράτους μέλους να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ