ΕΛΛΑΔΑ

Αρκτούρος: Ξύπνησαν οι αρκούδες μετά τη χειμερία νάρκη

Αρκτούρος: Ξύπνησαν οι αρκούδες μετά τη χειμερία νάρκη
Η Μπάρμπαρα, μια από τις καφέ αρκούδες που φιλοξενούνται στο καταφύγιο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διανύουμε τις πρώτες ημέρες της Άνοιξης (ημερολογιακά) και στο καταφύγιο του Αρκτούρου στο Νυμφαίο της Φλώρινας οι αρκούδες ξύπνησαν από τη χειμερία νάρκη και πλέον κυκλοφορούν έξω από τις φωλιές τους για κάποιες ώρες κάθε μέρα.

Για μία ακόμη χρονιά, οι πιο νεαρές αρκούδες, ο Κυριάκος και ο Μανώλης, ξύπνησαν πρώτες, ενώ πιο ...δραστήριες από τις υπόλοιπες αποδεικνύονται η Ειρήνη και η Βέσνα. Οι υπόλοιπες κυκλοφορούν κι αυτές έξω για λίγη ώρα, αλλά προτιμούν ακόμα τις φωλιές τους στο Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας στο Νυμφαίο.

manolis 1

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η Τασούλα, η Μπάρμπαρα και η Κατερίνα κοιμήθηκαν σε φυσικές φωλιές που έχουν φτιάξει οι ίδιες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Σάσα και η Αλεξάνδρα, οι δύο αρκούδες που ήρθαν από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης έπεσαν για πρώτη φορά στη ζωή τους για χειμέριο ύπνο, καθώς από πολύ μικρές ζούσαν εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος. Ήταν μάλιστα από τις πρώτες που αποσύρθηκαν για να κοιμηθούν, αφού νωρίτερα μάζεψαν φύλλα για να στρώσουν στη φωλιά τους, όπως κάνουν και οι αρκούδες στη φύση!

kyriakos 1

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι περισσότερες αρκούδες δεν βρίσκονται σε πλήρη δραστηριότητα και η διάθεσή τους για φαγητό δεν έχει επανέλθει ακόμη, κάτι που είναι φυσιολογικό, όταν ξυπνάνε από το χειμέριο ύπνο. Φέτος, μάλιστα, ο ύπνος είχε μικρότερη διάρκεια σε σύγκριση με άλλες χρονιές λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών που επικρατούν.

Όσοι λοιπόν θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τον Κυριάκο, τον Μανώλη, τη Μπάρμπαρα και την παρέα τους, δεν έχουν παρά να επισκεφθούν το Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας στο Νυμφαίο, που από το ερχόμενο Σάββατο 5 Μαρτίου ανοίγει και πάλι τις πύλες του για να υποδεχθεί επισκέπτες.

Το Καταφύγιο λειτουργεί καθημερινά (εκτός Τετάρτης) και Σαββατοκύριακα 10.00-16.30 (Ώρες ξεναγήσεων: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ